Permalänk
Medlem

En guide till grundläggande c++

Tänker börja denna guide genom att börja med lite kort historik om C++. Det hela började med språket C som skapades av vår rätt okända IT-fader Dennis Ritchie. Både C++ och C tillhör familjen Algol-baserade språk. C++ kan man säga är en vidare-utveckling av språket C. Och nu lite om högnivåspråk och lågnivåspråk och vad det är för något.

Högnivå språk kan man säga att det är långt ifrån hårdvaran i datorn. Exempel på sådana språk är Java som körs helt virtuellt. C# (uttalas C-Sharp) och C++. Språket C däremot är ett lågnivå språk.

För att börja koda C++ behövs det en IDE (Integrated development environment). Och en kompilator. IDE är där du skriver all kod, den ger dig färgscheman och hjälper dig med att skriva din kod snabbare. Och en kompilator översätter kod som vi kan förstå (det vi har skrivit) till maskinkod dvs binärt (1:or och 0:or).

IDE:n som jag hade tänkt att välja för den här guiden är code::blocks. Bara att installera som ett vanligt program och köra!
Länk till nerladdning, http://www.codeblocks.org/

1. För att skapa en fil så välj "file > new > file > C/C++ source". Se till i listan så att du valt C++.
2. Välj filnamn, i det här fallet "exxelent" och vart du vill spara din fil, jag har en egen mapp för C++ i mina dokument, förslagsvis gör du en också!
3. Klicka på finnish och voila! Här kommer vi skriva våra koder!

Det vi ser nu är några koder (om jag minns rätt) som jag ska förklara.

#include <iostream> // Vi inkluderar bibloteket iostream. IO står för Input/Output. using namespace std; // Gör att vi slipper skriva ut std:: innan varje syntax. int main() { // Här är funktionen main. } // Avslutas funktionen main

Den första raden kod vi ska skriva är väldigt simpel och används ofta när man lär sig ett nytt språk. Att skriva ut saker på skärmen!

i c++ är det cout << "Hello World!";. cout står för console out, citattecknen gör så att datorn vet att det är en textsträng vi håller på med. Och semikolonet berättar att vi vill avsluta strängen. För att köra koden så trycker du på F9.

Nu ska vi göra det lite svårare! Men först ska jag berätta om några datatyper.
Vi har:
int = heltal. Förkortning av integer
string = sträng, användning av flera bokstäver eller tecken.
char = character, användning av ett tecken eller bokstav.

Nu ska vi göra ett program som låter oss välja vad vi ska skriva in.

#include <iostream> using namespace std; int main() { string text; // En sträng, vi vill ju arbeta med flera tecken! cin >> text; // cin stor för console in , vi vill ta in kommandon ifrån tangentbordet. cout << text; // cout skriver ut texten! }

Detta var det jag hade att dela med mig av! Hoppas ni lärde er något!

// Exxelent

Visa signatur

i5 6600k 4 Ghz , 8 GB DDR4-RAM , Asus Strix GTX980 , 1 TB HDD + 256 GB SSD , Asus moderkort av modell jag ej minns namn på, Corsair C70 Svart

Permalänk

skulle kunna tänka mig att skriva en fortsättning på detta (miniräknare med switch och if satser typ)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dayz-Nooben:

skulle kunna tänka mig att skriva en fortsättning på detta (miniräknare med switch och if satser typ)

Javisst! Kunde inte sova inatt så var tvungen att hålla mig vaken. Hade tänkt skriva aritmetiska operatorer (matematik) idag.

Visa signatur

i5 6600k 4 Ghz , 8 GB DDR4-RAM , Asus Strix GTX980 , 1 TB HDD + 256 GB SSD , Asus moderkort av modell jag ej minns namn på, Corsair C70 Svart