Inlägg

Inlägg som Sledgestone har skrivit i forumet
Av Sledgestone
Nytt bud: 3 000 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Sledgestone

i5 8600K, Fatal1ty Z370 Gaming K6, G.Skill Flare X DDR4 32GB (2x16) 3200MHz CL 14, Sound Blaster X AE-5

Säljer mina gamla delar då jag håller på att uppgradera. Allt fungerar som det ska och originalkartong medföljer till moderkort och ljudkort.

Processor: i5 8600K
Moderkort: Asrock Fatal1ty Z370 Gaming K6
RAM: G.Skill Flare X DDR4 32GB (2x16) 3200MHz CL 14
Ljudkort: Sound Blaster X AE-5

Läs hela annonsen här

Av Sledgestone
Skrivet av CubaCola:

Det är inte så att fläktarna jobbar mot varandra, så luftflödet blev sämre och högre temperatur i chassit?

Nej, temperaturen låg på 70 under Prime95 small fft.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone

Nu efter återställning av BIOS, ominstallation av Windows och endast två chassifläktar så är alla värden tillbaka som dom var förut.

Ska testa stoppa in fläktarna en och en för att se vad som händer och var exakt det tar stopp.

Men nog borde mitt moderkort klara av två Corsair ML140 0.295A på varje header? Har ett Asrock Z370 K6 fatality. Hittar inget i manualen om max ampere på cha_fan..

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av MinscS2:

Blev det ostabilt i samband med att du bytte fläktar (dvs. samma dag) eller tog det ett litet tag innan du märkte att det blev ostabilt?
Du har inte råkat slå till någon pin-kontakt (t.ex. processorns strömförsörjning) när du bytte fläktar?

Överklockade processorer degenererar över tid och kräver högre spänning för att kunna bibehålla samma frekvens. Jag har behövt omkorrigera spänningen på min gamla i7-3930k säkert 3 gånger, sen gav jag upp och sänkte frekvensen istället.

En 8600k kan ju dock inte vara så gammal, och borde inte redan hunnit degenerera, men man vet ju aldrig.

Ja, någonting hände direkt efter. Jag bytte även kylpasta när jag var i farten med att byta fläktarna. Tänkte först också att jag råkat komma åt någon på moderkortet i samband med bytet. Men idag så tog jag isär allt och byggde om från scratch utan framgång. Återställde CMOS och håller på att installera om Windows nu.

Men något blev garanterat överbelastat med alla nya fläktar, för när jag kopplade in den sjunde fläkten så ville datorn inte starta ibland. Frågan är bara om överbelastningen gjort någon permanent skada och isåfall på vad.

Jag fattar dock inte det där med att VID volten är så mycket lägre än förut. För det betyder väl att CPUn vill ha den volten som VID visar?

I stock går VID upp och ner mellan 1.248 och 1.284v, men direkt jag överclockar ens pyttelite så går den ner til 1.164 och ligger där hela tiden. Så var det inte förut.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av r80x:

@Sledgestone:

Överklockning sliter onormalt på processorn och det är inte ovanligt att man behöver höja spänningen efter något år. Min 4790k har jag fått höja två gånger under de åren jag har haft den.

Dom blir helt enkelt lite slitna. Höj ett eller två snäpp på spänningen så ska du se att det ordnar sig.

Jo, jag vet att det kan vara så. Men det kan inte vara det som är problemet här. Prime95 och realbench kraschar även på 4.7ghz 1.300v.. Förut klarade den 4.7 på 1.240v.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av Muddyvaines:

Hur många nya fläktar satte du in och vad har du för nätagg? Tror inte det ska göra sån stor skillnad men... man vet ju aldrig!

Hade 5 chassifläktar förut, men bytte ut 3 av dom och la till 2. Så totalt 7 fläktar.

Nätaggregatet är ett Corsair RM 750x

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone

I5 8600k plötsligt instabil

Något har hänt med min överclockning efter jag har lagt till fler fläktar och jag hoppas att någon här kan hjälpa mig att förstå vad.

Har haft en stabil överclockning på 4.8ghz 1.280v utan krascher eller dylik i över ett år nu, men efter jag satte in nya fläktar så kraschar i princip allt. Även om jag tar bort alla fläktar som jag lade till.

Det ser ut som att processorn inte får tillräckligt med kräm längre.

Förut så visade coretemp VID på 1.284 och Power 133w - 120w - n/a - 12w - 4w, när jag stresstester med Prime95.

Nu däremot så visar coretemp istället mycket lägre värden. VID 1.164, Power 104w - 100w - n/a - 4w - 3,4w.

Någon som förstår vad som har hänt?

Av Sledgestone

Som sagt så är temperaturerna under kontroll nu. Verkar vara bäst att höra 3 in och 3 ut på mitt chassi.

Verkar också ha löst problemet med krasherna i realbench. Drog ut 3 vägs-splittern för frontfläktarna och nu kraschar den inte. Men jag försår fortfarande inte hur en eventuell överbelastning på en fan header kan göra hela systemet instabilt. Borde inte endast fläktarna sluta fungera om det är överbelastat?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av anon25463:

@Sledgestone: Och tempen är när du kör Realbench?

Både realbench och Prime95 26.6 small fft.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone

Nej, fläktarna sitter rätt väg. Pilen pekar inåt.

Men nu har jag betydligt större problem än temperaturerna.. Realbench kraschar konstant på Luxmark. Har höjt volten och sänkt multipliern utan framgång. Datorn har inte kraschat en endaste gång på ett halvår. Men nu helt plötsligt efter att jag lagt till fler fläktar så lever den ett eget liv. Fattar ingenting..

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av employed:

Fractal chassina är fokuserade på tystnad och inte specifikt luftflöde. 10 graders skillnad verkar vara normalt om man kollar på Gamernexus olika chassitester. Nästan alla chassis de testar får ju 10 graders skillnad om man tar av fronten. Bara att kolla på R6an för så får man ett hum om hur det är.

https://www.youtube.com/watch?v=cHGAJYcgBHI

Kör själv med 8 fläktar i mitt R6chassi. AOI Radiatorer och fläskiga kylartorn äter luftflöde som bara den. Jag hade haft botten fläkten längre fram i chassit. Luft in i front/botten och luft ut bak/tak, från hörn till hörn.

Ok, då kanske det är så enkelt att det är så!

Dock så ser det bättre ut nu. Öppnade upp en moduvent till och la till ett utsug. Drog ner alla fläktar till ungefär samma RPM ~800.

Nu ligger CPU-tempen med stängd låda på 65 grader. Alltså 6 grader bättre än förut. Ska köra Prime95 lite längre för att se om det verkligen stämmer.

Dock så har jag en annan fundering. Nu när jag har lagt till en massa fläktar, så verkar min överklockning ha blivit instabil. Prime och realbench kraschade precis som dom aldrig gjort förut. Höjde volten till 1.290 från tidigare 1.285. Kan mer fläktar verkligen påverka?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone

Nu har jag lagt till bilder i orginalinlägget.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av anon25463:

Ännu en tråd där en bild kan förklara problemet
Upp med en bild på din build så vi får se om det är någonting annat som felar

Fixar en bild senare ikväll!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av ZZUPER:

Ta bort alla fläktar utom två, insug vid cpun och en insug längst ner i fronten. : ]

Ska testa! Jag antar att jag inte behöver ta bort fläktarna utan att det räcker med att stänga av dom som jag inte ska använda?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av anon12433:

Jag har exakt samma chassi och fläktkonfiguration (endast Fractal fläktar dock) som dig och jag har väldigt bra luftflöde. Jag antar att den 140mm fläkt du har i toppen av lådan sitter längst bak? Har en annan CPU kylare än dig men det borde inte göra någon skillnad.

Mitt grafikkort går då åtskilliga grader svalare i detta chassi jämfört med Meshify C och CPUn är på samma temp. Det enda jag kan tänka mig är att prova med att ändra varvtal på fläktarna.

Har du jämför temperaturerna med front och sidopanelen av?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av frong:

Hur mycket skiljer GPU-tempen om du tar bort sidan och frontpanelen?

Glömde skriva att jag hade fronten borta när sidopanelen också var av, så temperaturen var samma. Alltså 11 grader kallare på GPUn när allt var av.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone
Skrivet av Svensktiger:

Define S är inte ett chassi för bra ventilation, det är för tystnad.
Antar att du har ett grafikkort som dumpar all sin värme i lådan där även din D15 huserar ?

Med det sagt så är dina Corsair ML140 betydligt bättre än FD fläktarna på att skapa det lufttryck som behövs för att flytta luft genom FD's rätt restriktiva galler.
Överväg att använda ett par som utblås istället.

Jo, jag har ett 1070ti precis under kylaren. Sitter väldigt tätt inpå.

Jag har en ML140 som jag inte har satt dit än. Så jag skulle kunna ha den som utsug också. Då har jag totalt 3. Men jag ska testa att sätta Corsairfläktarna där bak också.

Återkommer med resultat senare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sledgestone

Dåligt luftflöde?

Har ett Fractal Design Define S som jag inte riktigt blir klok på. När jag har sidopanelen och fronten av så sjunker temperaturerna på CPUn och GPUn med ungefär 10 grader. Det jag har läst mig fram till så borde det betyda att jag har för dåligt luftflöde i lådan.

Men jag förstår inte riktigt hur. Jag har totalt 8 fläktar i lådan. 3 st 140mm Corsair ML140 som insug i fronten, 1 st 120mm Corsair som insug i botten, 2 st 140mm Fractal Design som följde med chassit som utsug bak och i toppen samt en Noctua nh-d15 med två fläktar. Så jag tycker inte att luftflöde borde vara dåligt..

Vad kan det bero på? Kan det vara så att mitt chassi bara har dåligt luftflöde i grunden? Har jobbat mycket med kablarna i lådan, så det kan inte bero på det. Dessutom så är den helt nystädad, så den är helt dammfri.

Här kommer ett par bilder
https://imgur.com/a/XzUq3MS

Av Sledgestone

Ok, ska testa det. Tack för svaret!

Skickades från m.sweclockers.com