Inlägg

Inlägg som fluk3 har skrivit i forumet
Av fluk3

Upptäckte precis en sak till nu. Kunde hosta lobby under tidigare leverantör som också körde CGNAT, men kan inte längre det här då spelet sätter min NAT-typ som strikt... Så med andra ord så går det inte heller hosta saker i sin ända som inte nödvändigtvis kräver/krävt port forwarding för att de ska fungera.

Blir väl att avsluta o teckna Halebop efter förljande månad då.

Av fluk3
Skrivet av blunden:

Alla kunders routrar blockerade ju ändå inkommande trafik till annat än portar som kunden själv öppnat. Varför ska vi totalt förstöra internet för alla andra, bara för att några enstaka pluggat in utrustning direkt mot internet? Varför skulle man inte få SSH:a hem om man har en server stående där? Vem bestämmer vad som är tillåtet och inte?

CGNAT är ingen säkerhetsfunktion, och leder till en rad problem som kan vara svåra att felsöka. Det ökade användandet av CGNAT är en illavarslande trend som ger oss en icke-fungerande infrastruktur med samma problem som många U-länder. Den korrekta lösningen på problemet med bristen på IPv4 har trots allt funnits väldigt länge, så det finns inga ursäkter att vi ska gå bakåt i utvecklingen.

Är det IPV6 som är lösningen du nämner?

Av fluk3

Jag ser hur det kan ge ökad säkerhet iom att de med en länk, istället för flera (kunders routrar), eliminerar risk som medförs med öppnade portar... Det vore trevligt om de räknat in ett sätt att nå adresser under ett CGNAT (utan VPN), men att de då skulle ha stängt sådana portar som har med SSH osv att göra. Majoriteten av kunder kör ju ändå stängt, men det vore trevligt om man ändå hade möjligheten att göra ändringar i sin ända på eget bevåg.

Är det egentligen inte bara "riskabelt" att ha en port öppen om det är något program som sitter och konstant lyssnar i mottagande ända? Finns ju alltid risk, men störst risk vore det väl om man körde något utdaterat sh!t med säkerhetshål (typ som någon opatchad instans av ett javaprogram som är öppet för log4j eller liknande).

Av fluk3

Hehe, verkar som det.

Av fluk3

Ska ta och kolla, men tror inte att de har det. Är det något de erbjuder så tar de säkert extra för det.

Av fluk3

Bestämde mig för att pröva och det har fungerat än så länge. De kör med dubbel NAT (eller vad det nu heter) dock, så går inte att öppna portar i ens nätverk.

Av fluk3

Söker råd och information gällande bredbandsleverantör

Så...

Jag sitter nu och håller äntligen på att bli fri från Allentes två år långa servering av bajsmacka, och på grund av detta så sitter jag därför och kikar efter alternativ gällande bredband.

Enkelt sagt så gick jag idag in på bredbandsval.se och fick då upp (som första alternativ) NWT Media Bredband... Problemet är att jag än så länge har misslyckats med att hitta information på dem bortom vad deras egna sida visar... Och olikt många andra sidor som erbjuder en produkt/tjänst, så saknar NWT media en närvaro på sidor som trustpilot. Använder jag mig av google så kommer det heller inte upp mycket annat om dem annat än att de är en tidning som funnits sedan 1836 och att de under 2021 bestämde sig för att ge sig in i bredbandsmarknaden.

De är det absolut billigaste alternativet, har ingen bindningstid och har en uppsägningstid på en månad... Så bortsett från deras bristande närvaro online så är de ett rätt frestande alternativ. Problemet är att det nu är lördag och därför är deras kundsupport stängd, så jag kan inte ta reda på om de tillåter sådant som portfowarding eller ej... Mitt bästa alternativ är annars Halebop, vilket är 60kr dyrare, och utifrån vad jag lyckats samla ihop från deras kundsupport vid ett tidigare tillfälle så stödjer åtminstone de öppnande av portar.

Är det någon här som har någon erfarenhet av NWT Media som bredbandsleverantör?

Av fluk3

Det står inte mer än att det gäller att återställa full funktion efter det att man kontaktat Mediamarkt för att få ett fel åtgärdat. Jag vet att säljaren nämnde något gällande att ersätta TV'n om det inte skulle gå att reparera den... Det var väl antingen en referens till vad som skulle gälla inom de tre första åren eller så var det pladder för att driva på sälj.

Jag frågade på reddit gällande hur reparation av en OLED som är några generationer gammal normalt sett hanteras, och fick då som svar att de tillverkar paneler som ska gå att använda till äldre modeller... Jag föreställer mig att problemet antingen inte kommer gå att få åtgärdat på ett ordentligt sett, dvs om inte det servicecenter som mediamarkt har avtal med kan beställa in delar från LG (vilket inte låter helt orimligt). Är det sant att de producerar paneler för äldre modeller, fast med ny teknik, så lär det möjligen finnas paneler som skulle passa till en B9 iom att det finns en del länder med bättre konsumentlagar än USA... Men det närmar väl sig önsketänkande ju längre jag väntar iom att jag är bortom tre år med sju månader nu.

Jag får antingen skriva till deras support, och därmed få allt i klartext, eller så får jag åka förbi affären i mitt område och kolla med personalen där.

Av fluk3

Har en B9 (köpt dec 2019) som det nu har börjat uppenbara sig döda pixlar längs med kanterna. När jag köpte den hos Mediamark så gjorde säljaren det tydligt att pixelfel som burn-in och döda pixlar skulle räknas in under deras "PLUSGARANTI 5 ÅR", men nu när jag läser vilkoren på pappret som jag har så blir jag lite osäker...

Under punkt två så står det att serviceföretaget tar ansvar för reparation till full funktionalitet om det gäller det följande:
Design-, material- eller tillverkningsfel som inträffar efter tre år...

Men sedan står det på följande punkt att de inte tillhandahåller service när det gäller produktfel som uppstår på grund av design-, material- och tillverkningsfel... Konstigt uttryckt då det känns som att det kan sabba de kriterier som sattes i punkt två beroende på tolkning.

Jag hittade en tråd på reddit där samma pixelfel pekades ut, fast på en CX, och i det fallet så kallades det för ett tillverknings-/fabriksfel i kommentarsfältet... Så jag antar att mitt problem faller in under bägge material- och tillverkningsfel.

Bortom att jag kanske blir nekad så är jag lite halvt ovillig att höra av mig till Mediamarkt ifall om de bara kommer att ersätta min B9 med en sämre TV, och med sämre så syftar jag på hur LG snålat med hdmi 2.1-portar på deras OLED's efter C9/B9.

Har någon här befunnit sig i en liknande situation (OLED från mediamarkt), och hur spelade det ut sig i ditt fall efter tillfället då du hörde av dig till dem?