Fairphone har länge stoltserat med att tillverka telefoner som är mer miljömedvetna och enkla för slutanvändaren att reparera. Fairphone 6 verkar inte vara något undantag från företagets målsättning – mobilen får full pott med tio av tio när iFixit plockar isär den. Detta trots att bakstycket inte längre går att ta bort utan verktyg för att komma åt batteriet.

Det är fortfarande en enkel process att komma åt telefonens innandöme, där det enda som behövs är en T5 Torx-skruvmejsel. Med detta verktyg till hands krävs det inte mer än sju skruvar som behöver lossas för att få tillgång till insidan och byta batteriet – eller annat som kan tänkas behöva service. Det finns lite lim att ta i beaktande; närmare bestämt är det huvudsakliga kretskortet fastlimmat, vilket också gör det till den svåraste komponenten att serva själv. Det är något Fairphone i regel anser bör överlåtas till en professionell installatör.

Anledningen till att man för första gången valt att använda skruvar istället för snabbfästen i sin senaste telefon har att göra med valet av batteri, som helt enkelt kräver en säkrare montering än vad som tidigare erbjudits i deras telefoner. Det nya tillvägagångssättet är dock inte helt utan fördelar – Fairphone 6 kommer med en IP55-certifiering, vilket får anses imponerande givet att det endast är tighta marginaler och skruvar som står för damm- och stänkskyddet.

Utöver det nya tillvägagångssättet för att öppna upp telefonen kommer rätt blygsamma specifikationer i form av en Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3, USB Type-C-anslutning begränsad till USB 2.0, samt ett kamerahus som huserar en 50-megapixel huvudsensor från Sony – närmare bestämt Sony Lytia 700C. Skärmen har man däremot lagt lite mer krut på: det rör sig om en 6,3 tum stor LTPO P-OLED med adaptiv uppdateringsfrekvens mellan 10–120 Hz, en upplösning på 1 116 × 2 484 pixlar och en maximal ljusstyrka på 1 400 nits.

Kan du tänka dig att köpa en Fairphone 6, trots mediokra interna specifikationer och ett pris på närmare 6 800 kronor?