För lite drygt två år sedan kikade vi in den första generationen av PCI-Express 5.0-baserad lagring. Det vi kunde konstatera då var att visst var enheten snabb men den var också varm, svårkyld, strömtörstig och dyr. Dagens testobjekt är Samsungs 9100 PRO i 2 TB-utförande samt Kingstons Fury Renegade G5, även den med 2 TB lagringskapacitet. Då de båda tillverkarna tillhandahåller några av de mest populära enheterna på marknaden för PCI Express 4.0-baserad lagring så det faller sig naturligt att vi tittar på dessa.

TL;DR – Är det värt att uppgradera?

  • Om du som huvudsyssla spelar spel och i dagsläget har en bra PCI Express 4.0-baserade SSD – Nej, lyftet är inte tillräckligt stort.

  • Om du bygger ett nytt system och vill ha det bästa som går att få tag på – Kör hårt, du får kanske inte "bang for the buck" men det kostar att ligga på topp.

  • Om du är sugen rekommenderar vi dock att avvakta till någon kampanj eller rea då SSD:er historiskt brukar vara ganska nedsatta i pris.

Vi börjar med att kika på hur specifikationerna skiljer sig från varandra.

SSD-pcie5-4.jpg

Samsung 9100 Pro 2 TB

Kingston Fury Renegade G5 2 TB

Minnestyp

Samsung V-NAND TLC

Kioxia 3D TLC

Kontroller

Samsung Presto S4LY027

Silicon Motion SM2508

Kapacitet

2 TB

2 TB

Formfaktor

M.2 2280

M.2 2280

Cache

Samsung 2 GB LPDDR4X

Micron 2 GB LPDDR4

Sekventiell läsprestanda

14 700 MB/s

14 700 MB/s

Sekventiell skrivprestanda

13 400 MB/s

14 000 MB/s

Strömförbrukning

7,9 W (maxvärde)

7 W (maxvärde)

Garanti

5 år eller 1200 TBW

5 år eller 2000 TBW

Pris vid publicering

2 649 kronor

3 799 kronor

Som nämnts i början av artikeln var strömförbrukning och värmeutveckling ett stort problem på den första generationens PCI-Express 5.0-baserade SDD:er. Visst var de snabba men de krävde stora kylflänsar för att inte överhettas och få testsystemet att stängas ned. Detta kan till stor del tillskrivas den tidiga kontrollern från tillverkaren Phison. Vana trogen har dock Samsung sin nya egenutvecklade kontroller under huven på 9100 Pro medan Kingston har valt att ta klivet över till Silicon Motion. Båda dessa uppges vara betydligt energieffektivare och svalare än Phisons E26-kontroller och därför är kraven på kylflänsen inte lika stora.

Gällande strömförbrukningen har Kingston mätt upp denna till maximalt 7 W på 2 TB-varianten av Fury Renegade G5 medan den för Samsungs 9100 är uppmätt till det något högre 7,9 W under "Burst Mode".

På pappret är mycket sig likt mellan enheterna vad gäller teoretiskt kapacitet, det är dock en relativt stor skillnad i pris. Därtill är det en viss skillnad i garanti, inte i garantitid men däremot i hur mycket skriven data som garantin täcker.

Prestandatester

För att kolla hur dessa båda enheter står mot varandra tar vi hjälp av ett par olika mjukvaror. Dels använder vi oss av 3dMarks Storage Test, Direct Storage Test samt PCMark 10:s Full System Drive Benchmark. Därtill får Crystal Disk Mark också en körning, dels för hastighetsmätning men också för att belasta enheterna för temperaturmätningar.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

AMD Ryzen 7 9800X3D

Inet

Moderkort

Asus ROG Crosshair X870E Hero

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z5 NEO RGB 6 000 MHz, 28-36-36-96

Inet

Grafikkort

  • Nvidia Geforce RTX 5090 (32 GB)

Kylning

Noctua NH-D15 G2 LBC

Noctua

Lagring

  • Kingston Fury Renegade G4 2TB

  • Kingston Fury Renegade G5 2TB

  • Samsung 9100 Pro 2TB

Nätaggregat

Seasonic Prime-TX Noctua Edition, 1 600 W

Noctua

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

AOC U27G3X

AOC

Operativsystem

Windows 11 Professional

Först ut är 3DMarks Storage Benchmark som genomför ett antal olika tester som efterliknar verkliga scenarion som kan vara användbara för dig som spelar. Bland annat spelar den in en spelsession, testar att ladda ett gäng olika spel samt flytta spelinstallation. Helheten får en poäng i vårat testade scenario går att beskåda ovan. Kingstons nykomling placerar sig i toppen av tabellen och inte helt oväntat kommer Samsungs representant strax därefter.

Här har vi valt ut två stycken specifika delar ur testsviten där den dels mäter den genomsnittliga hastigheten när vi laddar Battlefield V samt hastigheten när vi flyttar en spelinstallation. Återigne finner vi att Kingstons Fury Renegade mäktar med en något högre överföringshastighet i både laddningen av spelet och i flyttningen av filerna.

I 3DMarks Direct Storage feature test är det precis som det låter ett test av funktionen Direct Storage som testas. Ett gäng mätningar genomförs men det vi väljer att fokusera på är den totala hastigheten som uppmäts när vi flyttar data från lagringsenheten till grafikminnet. Med Direct Storage aktiverat passerar informationen utan omvägar till primärminnet och med hjälp av GDeflate.

PCMark 10 är en svit som riktar sig mot generell datorprestanda. I testet för lagringsneheter utförs en rad olika tester av vanliga applikationer och operationer, dessa belönas sedan med en poäng. I den här delen noterar vi en betydligt större skillnad mellan de båda nyare enheterna och den äldre. Ökningen i poäng ligger ungefär i linje med ökningen i överföringshastighet mellan de båda.

Vi fortsätter testandet med klassiska Crystal Disk Mark med den förinställda profilen för NVME SSD. Här är den uppmätta hastigheten för Samsung-enheten rätt väl i linje med vad som utlovas i specifikationen medan Kingston enheten faktiskt ligger lite efter vad gäller läsningar medan skrivhastigheten ligger i linje med specifikationen.

Slutligen kommer vi till temperaturmätningar och vi börjar med att kolla på resultaten när vi använder oss av moderkortets inbyggda kylfläns på den översta M.2-platsen. Visst är dom nyare enheterna varmare än den PCI Express 4.0-baserade Kingston Fury Renegade men de håller sig på en fullt acceptabel temperatur med den ibyggda kylflänsen på moderkortet.

SSD-pcie5-10.jpg

Med moderkortets bastanta kylfläns hålls temperaturerna under kontroll.

Sist jag testade en PCI-Express 5.0-baserade lagringsenhet blev den så varm att datorn stängde av sig när vi testkörde den utan kylfläns. Lyckligtvis verkar det som att de nyare enheterna har en fungerande funktion för att istället begränsa hastigheten. Det som jag noterar under testet är att utan kyfläns sjunker gradvis överföringshastigheten över körningarna och temperaturen är inom acceptabla ramar även om hastigheten sjunker.

SSD-pcie5-11.jpg

Utan kylfläns blir det en smula varmare.

Sammanfattning

Vi kan väl börja med att se om enheterna håller de hastigheter som utlovats och där är svaret: ja, till stor del. I de syntetiska testerna som ska efterlikna normalanvändning är de båda nykomlimgarna ungefär dubbelt så snabba som Fury Renegade av föregående generation. Likaså när vi testar ren överföringshastighet.

Det är ju dock som bekant inte enbart denna faktor som är avgörande om du till exempel ämnar att spela spel med din maskin. I den typer av arbetslaster kommer flera faktorer att spela in än hur snabbt data kan hämtas från lagringsenheten. Därför är lyftet i laddningstid för spel absolut snabbare men det är inget enorm lyft. Lyfter vi blicken från benchmark-tester och vad vi subjektivt upplever är skillnaden mellan PCI-Express 5.0 och 4.0-baserade enheter ingenting som kommer att ge dig en väsentligt annorlunda upplevelse. Lägger vi därtill med aspekten i till exempel online-spel att diverse antifusk-mjukvaror ska startas upp och servrar skall kommuniceras med blir skillnaden än mindre.

SSD-pcie5-5.jpg

Priset är mer aptitligt för Samsung 9100 Pro.

En aspekt som skiljer båda dessa enheter från varandra är priset. Med de ordinarie priser som står att finna på bland annat prisjakt är det nästan en tusenlapp som skiljer mellan Samsungs och Kingstons enhet men fördel för Samsung. Det finns alltså i min mening väldigt lite anledning att välja Kingstons enhet med rådande prisbild, det ska dock tilläggas att läget kan ändras med eventuella reor och kampanjer som är återkommande under året. Sen har vi ju fortsatt ett läge där en Kingston Fury Renegade generation 4 går att köpa för nästan 1 000 kronor mindre än vad Samsungs 9100 Pro kostar i dagslägt.

Det är i min mening fortsatt ganska svår motiverat att uppgradera för dig som har en PCI-Express 4.0-baserad SSD av bättre snitt. Detta är dock förutsatt att du inte har specifika användingsområden där den ökade bandbredden kommer till användning. Om du däremot går i tankar på att bygga ett nytt system och vill minimera mängden potentiella flaskhalsar oavsett vad det kostar så är Samsungs 9100 Pro ett utmärkt val. För de flesta andra skulle jag dock fortsatt rekommendera Kingston Fury Renegade generation 4 eller Samsung 990 Pro.