Även om det finns ett flertal olika sätt och turordningar att montera komponenter i en dator anses installationen av processorn av många som en utmärkt utgångspunkt. I denna artikel går vi igenom hur man monterar en processor i AMD:s sockel AM5 och som exempel används processormodellen Ryzen 7 7800X3D samt moderkortet MSI B650 Gaming Plus Wifi.

sockelskydd.png

Låt sockelskyddet sitta kvar under monteringsprocessen.

Moderkort bestyckade med AMD:s sockel AM5 levereras alltid med ett sockelskydd monterat. Detta är till för att skydda de ömtåliga kontaktpinnarna som sitter i sockeln vid leverans, och vi rekommenderar därför att man låter detta sitta kvar under hela monteringsprocessen av processorn.

spak_1.png

Tryck ned låsarmen försiktigt.

spak_2.png

Dra den sedan åt sidan så att den kommer förbi låsbygeln.

spak_3.png

Därefter är det bara att fälla den försiktigt bakåt.

lock_1.png

Efter att låsarmen är uppfälld kan man fälla upp sockellocket.

Första steget vid monteringen är att låsa upp och lyfta locket på sockeln. Detta görs genom att försiktigt trycka denna nedåt och sedan dra låsarmen åt sidan tills spetsen på denna inte hålls på plats av låsbygeln. När armen är fri är det bara att fälla denna bakåt. Därefter kan man fälla upp sockellocket försiktigt.

processor_pil.png

Pilen visar vilket håll processorn ska sitta i sockeln.

Nästa steg är att avgöra åt vilket håll processorn ska monteras. Lyckligtvis finns det en väldigt enkel metod för detta, då ena hörnet på processorn är markerad med en pil.

sockel_pil.png

I ena hörnet av sockeln finns en pil, och det är dit pilen på processorn ska peka.

En närmare titt på sockeln avslöjar en motsvarande pil i ena hörnet, vilket innebär att processorns pil ska matchas upp med pilen på sockeln.

cpusockel_1.png

Matcha upp pilarna på processorn och sockeln.

cpusockel_2.png

Sedan är det bara att släppa ned processorn försiktigt i sockeln.

När man har avgjort åt vilket håll processorn ska ligga i sockeln är det bara att fatta denna mellan tummen och pekfingret, matcha upp pilen på processorn med pilen på sockeln och sedan släppa ned processorns försiktigt.

closelever_1.png

Fäll ned låsspaken försiktigt.

closelever_2.png

När spaken trycks ned kommer sockelskyddet att lossna automatiskt.

closelever_3.png

I slutet viker man armen runt låsbygeln i sockeln.

closelever_4.png

Processorn är nu fastlåst i sockeln.

När processorn ligger korrekt i sockeln är det dags att låsa fast denna. Börja med att fälla ned sockellocket och fäll därefter ner låsarmen och vik denna runt låsbygeln på sockeln. När man fäller ned låsarmen kommer sockelskyddet att lossna automatiskt från sockeln.

sockelskyddbort.png

Plocka bort och spara sockelskyddet för eventuella garantiärenden i framtiden.

klart.png

Klart!

Plocka bort sockelskyddet och förvara det någonstans för eventuella garantiärenden i framtiden. Därefter är monteringen avklarad!