Sammanfattning

Razer Mamba Tournament Edition har fått ett annorlunda yttre jämfört med tidigare modeller, där fokus fortfarande ligger på ergonomi för högerhänta. Vid första användning satt det mest på plats tämligen omgående utan några direkta störningsmoment.

IMG_5689.jpg

Komforten funkade väldigt bra för undertecknad, men kan inte riktigt bedömas då det är en högst individuell åsikt. Musen saknar stöd för både tumme och lillfinger som har blivit ersatt av gummerade ytor för att hålla fingrarna på plats. Storleken är i gränslandet av stor och mellanklass, och bygger mycket på höjden i mitten. För många är rullhjulet en väsentlig del av musen, något som Razer har lyckats bra med. Varje hack känns verkligen markant och definierad, så som ett rullhjul ska bete sig.

Prestandan i sensorn är det absolut inget fel på som uppvisar bra siffror oavsett upplösning. Däremot har musen onödigt hög DPI på 16 000 som är utmattande att använda även i kort tid. Razer själva tycker att 16 000 DPI funkar bäst med flera skärmar, vilket undertecknad sitter med hemma och ser fortfarande inte anledningen med sådan hög upplösning.

Sett till lift-off avståndet är det inställningsbart ner till 0,1 millimeter, vilket verkar stämma då den tappar avläsningen på en lätt ojämn yta. Högsta avståndet står inte specificerat men visar stor skillnad mellan högsta och lägsta läget.

Mjukvaran för musen är densamma som används för nästintill alla produkter från Razer och går under namnet Synapse. Någon ändring på musen måste göras via mjukvaran, vilket känns som att det fortfarande kvar i betastadiet. Enkla saker som att ändra DPI ville inte alltid ta första gången utan krävde ett par försök innan det sparades.

Ljussättningen i sin enklaste form funkar väldigt bra och lyser upp jämnt på alla zoner. Synapse har även möjligheten att koppla ljussättning till specifika spel med hjälp utav Chroma Apps, där första erfarenheten med tjänsten är väldigt dålig. Med all nödvändig mjukvara installerad gick det fortfarande inte att få igång tjänsten, utan krävde en ominstallation av Chroma SDK för att lösa problemet.

Efter mycket krångel lyckades Synapse erkänna tredjepartsmjukvaran som i det här fallet styr ljuset efter specifika händelser i Counter-strike: Global Offensive, där till exempel sidoljusen visar ammunitionen. Efter några rundor konstaterades det att effekten funkade väldigt bra och reagerade likadant varje gång, samtidigt som det kändes helt onödigt då det var tvunget att lyfta på handen varje gång för att se effekten. När spelet sedan stängs av fastnar ljussättningen på det sista som hände och måste stängas av via Chroma Apps för att få tillbaka styrningen över ljussättningen igen.

Sammanfattningsvis är Razer Mamba Tournament Edition en bekväm spelmus med en hel del funktioner och finesser, där många helt enkelt bara finns till för att spänna musklerna. Lasersensorn som används funkar utmärkt oavsett upplösning, där det sistnämnda går upp till i det närmaste onödiga 16 000 DPI. Razer har trots mjukvaran och ett något högt riktpris tagit fram en trevlig och högpresterande mus, och för det förtjänar de en rekommendation.

Razer Mamba Tournament Edition levererar bra prestanda oavsett upplösning.

Fördelar

  • God ergonomi

  • Bra byggkvalité

  • Gott om inställningsmöjligheter

  • Kort lift-off

Nackdelar

  • Razer Synapse

  • Priset

Pris vid publicering: 990 kronor
Lägsta pris: