Inlägg

Inlägg som xmattiasx har skrivit i forumet
Av xmattiasx

FYI så har routern fungerat felfritt sedan jag stängde av smart connect! Jag nöjer mig med det. Skriver det här mest om det är någon annan som har liknande problem!

Mvh Mattias

Av xmattiasx
Skrivet av Herr Kantarell:

Kan vara en funktion som ska växla användaren mellan 2.4 och 5G. Denna kan man stänga av om man vill.
Kanske många andra wifi finns på samma kanaler?

Har stängt av smart connect nu så det är två separata. Ni var flera som har gett det som tips nu så jag kör på det :D.

Av xmattiasx
Skrivet av UrgentAlert:

Har haft liknande problem med vissa routrar i mitt fall var det någon av mina enheter som slog ut det trådlösa helt.
I mitt fall var det en gammal surfplatta med android 8 så fort den kopplades upp mot nätverket så dog det trådlösa helt och ibland höll det på och fippla upp ner upp ner och så fort efter omstart av router och ej koppla upp just den enheten så funkade "routern" felfritt. Dock funkade den gamla surfplattan med en annan router så nått problem med inkompabilitet mellan dess wifi chip eller något.

Kan vara värt att testa koppla upp 1 enhet åt gången mot det trådlösa om du skulle ha ett liknande problem med någon enhet.

Ok, ska tänka på det tack för tipset.

Av xmattiasx
Skrivet av KAD:

Först och främst behöver du förstå om det är radion som slutar sända eller om det handlar om någon annan typ av problem med uppkopplingen genom routern, för trafiken som går över WiFi. Du kanske förstår det, men det framgår inte tydligt av din text.

Om radion stängs ner finns det sannolikt en logg som ger något form av svar på varför. Loggar på konsumentroutrar försvinner oftast när routern startas om, så omstart är inte en jättebra ide som första åtgärd.

Att inte ha samma SSID på 2,4 GHz och 5 GHz är bra i felsökningssyfte eftersom det är osannolikt att båda radioenheterna stänger ner samtidigt om det är ett riktigt ”fel”, även om WiFi-delen tycks vara av typen DBDC, dvs det är en krets som har hand om bägge banden. Det gäller alltså att förstå vilket av banden som drabbas.

I sammanhnget kan det vara bra att ha koll på DFS.

Det känns som att det är radion som slutar sända, kankse inte varje gång men ibland i alla fall. Jag blir överkopplad till 5G i 50% av fallen skulle jag säga.

Jag har kikat i systemloggen och grannen med och han kunde inte utröna något av den. Allmänna loggen står bara och tuggar på med en jäkla massa input. Grannen hade likadant på sin Asus router. Den trådlösa loggen säger inte mig så mycket den har bra mycket mindre innehåll i alla fall. Den har varit upp sedan i går kväll och jag har haft problemen sen dess i alla fall.

Jag tänkte att jag gör en sak i taget, för tillfället har jag bara "glömt" wifi på alla enheter och tänkte se om det hjälper något :D. Med lite flyt så hjälper det, funkar inte det så tänkte jag stänga av att 2,4 och 5 är samma.

Angående DFS så verkar det vara påslaget men inte 160 Mhz kanalen. Är det något man bör slå av?

Av xmattiasx
Skrivet av shugge:

Stäng av Asus smart connect (det som slår samma 2,4Ghz och 5Ghz till ett gemensamt SSID), det brukar bara resultera i problem att ha det aktivt.

Har du föresten samma namn på ditt wifi som med förra routern? Kan vara en idé att helt glömma nätverket på dina trådlösa enheter i så fall för att undika konflikter i dina sparade wifi på emheterna.

Ok, tack. Ska testa de där sakena i morgon.

Av xmattiasx

Wifi på ny router slutar helt plötsligt fungera!

Hej Allesammans!

Jag köpte en ny router på black friday och det har gett mig huvudvärk sedan dag ett. Jag köpte en Asus RT-AX59U efter lite rekommendationer i FAQ tråden om router köp här på forumet.

Jag är inte speciellt haj på nätverk så jag har inte kunnat testa så mycket men jag har en granne som jobbar i it branschen och med bla nätverk och han har inte kunnat gett mig något svar så jag hoppas på er nu :D.

Installationen gick felfritt och jag började använda mitt nya wifi och allt gick som det skulle fram tills morgonen nästa dag då helt plötsligt uppkopplingen på alla trådlösa enheter försvann. Efter några minuter så kom det tillbaks igen och fungerade som vanligt.

Efter lite konsultation med grannen så har jag uppdaterat firmware, återställt till fabriks återställningar men inte så mycket mer än så. Jag upptäckte vid den här tidpunkten att de trådade enheterna aldrig gick ner utan de fortsatte fungera felfritt. Min huvud pc, apple tv samt en 5 portars switch är trådade och de hade aldrig några problem. Efter det här konstaterandet så trodde grannen att jag helt enkelt fått ett måndags exemplar så jag åkte till butiken där den är köpt och fick utan problem en ny.

Dessvärre är det SAMMA PROBLEM!! på den nya igen. Det tog inte lång tid innan den andra började med precis samma problem. Jag uppdaterade fw igen och då höll den sig i ca 2 dagar innan det började strula igen.

Det verkar som att kontakten eller vad man ska säga till routern tvär dör. För jag får ingen kontakt med routern heller när nätet väl går ner. Går jag till min trådade pc dock så är det inga problem.

Om det är till någon nytta att veta så valde jag att ha "ett" wifi när man installerade routern från början och inte ett 2,4 och 5Ghz för sig. AI protection är avstängt också för att utesluta att det hade något med det hela att göra.

Av xmattiasx
Skrivet av lumberjack:

Ok, då passar nog UW ganska bra för dig! Särskilt om du också kan ha laptopen framme!

FancyZones är inte riktigt som att ha två skärmar men nästan, man typ ställer in hur fönstren ska placera sig.

Jag skulle även 100% rekommendera dig att köpa typ ett sånt här ställ (eller motsvarande): https://www.maxgaming.se/sv/skarmstativ/skarmstativ-slim-med-...

Det är absolut värt pengarna att få mer plats på skrivbordet och kunna justera osv.!

Ok, tackar. Tror att det kommer bli ett köp men har inte bestämt mig till 100% än. För tillfället när jag sitter och spelar så har jag nästan alltid något på den andra skärmen. Youtube, twitch osv osv. Det kommer ju inte fungera något bra men att basera skärmköp på det känns ju lite dumt kanske hehe.

Av xmattiasx
Skrivet av tonii:

Länken fungerar ej tyvärr för mig men kan väl ge generella råd. IPS är (enligt mig) en trevligare upplevelse överlag men om man kan leva med viss ghosting så har VA mycket bättre naturlig kontrast och bättre svärta vilket kan vara trevligt i vissa spel eller filmer. Freesync är kanon om man gillar att lira med höga inställningar i spel men har ett grafikkort som inte kan leverera lika många fps som uppdateringsfrekvensen på skärmen. Det blir ett betydligt bättre flyt och ingen tearing. Du behöver dock kolla om just ditt grafikkort stödjer freesync.

Ok, jag skulle tro att det blir en VA panel. Som jag nämnde innan är jag inte speciellt kräsen när det gäller de bitarna. Det faller lite på priset också. För visst är IPS paneler om man ska ha någon sort "spel prestanda" på dem betydligt dyrare än VA?

Skrivet av sweborn:

För mig funkar 3440x1440 på 34" inte alls för arbete, blir för trångt på höjden framförallt, medan 38" 3840x1600 blir bra.

Skulle sikta på det senare eller bättre.

Får man fråga hur du använder skärmen dagligen som gör att det inte skulle funka menar jag?

Av xmattiasx
Skrivet av lumberjack:

Jag har en 38" UW-skärm och tycker det funkar bra att jobba på den, speciellt om man använder FancyZones för att ställa in olika "arbetsytor". 34" kan bli lite "litet" tyckte jag, men om det funkar för dig blir det säkert bra.

Dock är det värt att veta att om du delar skärm ofta så funkar det mycket sämre med en UW än flera vanliga. Om man delar ex. excel eller word så får man dela "fönster" istället för att dela skärmen, och powerpoints är MYCKET svårare att få bra. Jag brukade ha presentationen på en skärm, föredragsläget på en skärm och "mötet" på laptopen, så att man ser deltagarna. Nu med en UW så i princip måste man öppna presentationen i Teams, för det funkar inte att öppna som vanligt. Jag kommer skaffa en till liten extra skärm bara för detta!

//Rant over

Ok, jag delar skärm en del när jag jobbar hemifrån men det är mest för att visa ritningar i pdf format eller excel. Powerpoints är inget jag håller på med överhuvudtaget, möjligtvis vid möten och man får se en men det är aldrig jag som håller i det. Behöver man en till skärm vid något tillfälle så skulle jag ju kunna använda laptoppen isåfall. FancyZones är det för att få till som att det skulle vara två skärmar och man har en PDF på vardera tex?

Av xmattiasx
Skrivet av Rismik:

http://www.displaywars.com/34-inch-21x9-vs-27-inch-16x9

Så får du en jämförelse på den fysiska storlekarna.

Aha tackar, vet du om det finns något liknande där man kan lägga till upplösningen? Jag kommer ju få plats med mycket mer på uw skärmen eftersom det är mycket högre upplösning på den. Tänkte om det gick att se lätt och överskådligt hur stor skillnad det verkligen blir

Av xmattiasx
Skrivet av tonii:

När det gäller hur bra det kommer gå med två öppna program bredvid varandra så kommer dom ha fler pixlar på höjden men färre på bredden att dela på. Så det beror lite på hur du tycker att den lösningen fungerar med dom programmen du tänkt använda. pixeltätheten är ju inte superhög så det kan vara svårt att zooma ut med bibehållen läslighet i en pdf t.ex. Jag arbetar inte på min 34" UW men tycker att det fungerar bra med t.ex. word och excel igång bredvid varandra.

Ok, tack för input. Jag fick tag i en kollega som har liknande arbetsuppgifter som mig och han hade haft det på sitt förra jobb och han tyckte att det hade fungerat bra så jag kör nog på det. Har du någon koll på om skärmarna jag länkade duger och om man ska försöka få ta i en med freesync?

// Mattias

Av xmattiasx

Funderingar inför köp av UW skärm.

Hej Allesammans!

Jag har börjat fundera på att uppgradera hemmakontoret men en ny skärm. I nuläget har jag 1st 27" (huvudskärm full hd) och en 24". Jag har tänkt mig en 34" uw så jag slipper ha två skärmar utan kan nöja mig med en.

Jag jobbar en del hemma med elkonstruktion så jag skulle gärna kunna ha cad programmet och en pdf uppe samtidigt. Räcker en 34" till det? Den vanligast upplösningen verkar ju vara 3440 x 1440 21:9.

Jag spelar en del så jag tänkte välja en skärm med hyffsat responstid och uppdateringsfrekvens. Spelar mest wow och D4 (när det kommer). I princip inga fps spel.

Det jag undrar mest är väl om skärmstorleken räcker för att arbeta på? När det gäller spelandet så har jag inte så stora krav så det borde inte var något problem. Är freesync något man bör ta hänsyn till när man väljer skärmen (har ett Radeon kort)?

Jag har kikat lite på skärmar runt 4000-6000 de verkar ha fått skapliga omdömen i alla fall. Jag har mest kollar på dessa då firman har konto på dustin och jag kan köpa genom dem så jag slipper moms.

https://www.dustin.se/compare/index/23150659

Förstår att det kanske är en del subjektiva frågor men om det är någon som har erfarenhet att ha en uw skärm att jobba på så dela gärna med er av hur ni tycker att det har funkat.

Har någon tips på en specifik skärm som finns på ett annat ställe så funkar det med. Jag skulle helst hålla mig till dustin dock.

Är helt ovetande när det gäller skärmar så det kanske är en del dumma frågor :D.

Av xmattiasx
Skrivet av Olsson80:

Knappt ens värt det, jag hade nog skänkt bort den till någon behövande ungdom.. Finns många ungar som hade uppskattat en ”roblox” dator att leka runt med.

Ja det var lite det jag funderade på. Tack för svar!

Av xmattiasx
Skrivet av Kanoten:

En tusenlapp får du nog räkna med för denna burken.

Ok, tack för svaret. Får försöka bestämma mig för vad jag ska göra :D.

Av xmattiasx

Hjälp värdering 10 år gammal dator.

Tjena! Jag har nyligen köpt en ny dator och har lite funderingar vad jag ska göra av den gamla som så många andra på den här delen av forumet. Jag har kikat runt lite och tycker att de mesta som vill ha hjälp med värdering faktiskt har "nya" datorer i jämförelse med mig xD.

Detta är datorn det gäller. Kan man få något för den eller ska jag bara spara SSD diskar som sitter i den och kanske chassifläktar och typ skrota resten?

| Intel 3570k@4,5Ghz | ASUS P8Z77-V LX | 8 GB DDR3 1600 mhz Corsair Vengeance | Cooler Master Hyper 212 Evo | Samsung SSD 840 120 GB | MSI GeForce GTX 660 2048MB TwinFrozr III | BitFenix Outlaw |

Tack på förhand, Mattias

Av xmattiasx

Så där då har jag lagt beställningen, så jävla peppad nu. Tack för hjälpen allihopa

Av xmattiasx
Skrivet av Swegatron:

Inget som behövs, men rekommenderar isåfall AK400 Zero Dark Plus för att kyla bättre och göra den tystare.

Ok, man behöver ingen alltså :D. Är det mest om den börjar gå varm alltså som man behöver införskaffa en sådan?

Av xmattiasx

Behöver jag ingen cpu fläkt? Eller missar jag något

@swegatron @kvarnis

Av xmattiasx
Skrivet av Kvarnis:

Denna är bättre än WH-builden, om du måste ha en färdigbyggd.

Klubbpris 12990 kr
https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/stationar-...

Tack, nä det måste jag inte. Tänkte köra på föregående persons variant.

Av xmattiasx

Kanon, tack så mycket.

Hur är det med windows nu för tiden? Det verkar ju finnas nycklar för typ 150 spänn. Vad är det för skillnad på dem och den som kostade över 1000 kr som var tex till paketet jag länkade?