Microsofts Game Pass-ändringar har hamnat under luppen hos amerikanska konkurrensmyndigheten FTC. FTC anser att de kommande ändringarna degraderar den nuvarande produkten, samtidigt som priset höjs. Microsoft har nu gett svar på tal och hävdar att anklagelserna inte stämmer och att användare faktiskt får mervärde av den nya prenumerationen Game Pass Standard.

Game Pass Standard ska ge tillgång till Game Pass-biblioteket samt möjligheten online för 15 USD i månaden. Dock saknas day one-lanseringar, det vill säga nylanserade spel. Skillnaden från Console Game Pass, som nyligen togs bort för nya prenumeranter för att ge utrymme åt Standard, är att Console inte hade någon uppdelning i Game Pass-biblioteket och hade inte något tillskott som lät dig spela online, vilket kunde läggas till för en ytterligare kostnad.. FTC pekar på just avsaknaden av day one-lanseringar som det stora problemet med nya Standard-prenumerationen.

Microsoft menar att det handlar om två helt vitt skilda produkter då Standard har online-spelande inbakat i priset. Samtidigt anser Microsoft att Game Pass Ultimate har blivit mer värdefullt efter uppköpet av Activision Blizzard, då dessa kommer få tillgång till kommande titlar som Call of Duty: Black Ops 6 direkt vid lansering.

Det är fortfarande oklart om Microsofts och FTC:s fejd kommer leda till några ändringar i Microsofts planer att stuva om Game Pass. Nu är det upp till USA:s motsvarighet till hovrätten att ta beslut i frågan, vilket skulle kunna leda till ändrade planer för Microsoft.