YouTube har börjat implementera annonser från serversidan för att kringgå traditionella annonsblockerare. Användare rapporterar svarta rutor i videor där annonser skulle ha visats, vilket indikerar att denna nya metod redan är i bruk. Annonsblockerare som uBlock Origin har blivit ineffektiva mot dessa annonser, och än en gång pushas användare att börja prenumerera på Youtube Premium för att slopa annonserna.

Youtube berättar att ändring skett då företaget vill ge användare en säkrare upplevelse och skydda mot cyberattacker av olika slag. Och förstås att försöka göra livet så surt som möjligt för användare som kör annonsblockerare. I och med att det är en evig kamp mellan utvecklarna av annonsblockerare och Youtube lär det dock inte dröja allt för lång tid innan nya systemet kringgås, vilket lär leda till att Youtube tar fram nya lösningar för att visa reklam.

Med den nya ändringen kan det dock uppstå problem för användare som kör annonsblockerare, bland annat att videor inte laddas ordentligt. Om detta sker rekommenderas användare att stänga av annonsblockerare som kan sätta käppar i hjulet.

Givetvis finns det permanenta lösningar för användare att slippa reklam på Youtube vilket är att betala för Youtube Premium, som kostar 119 kronor i månaden. Utöver reklamfri upplevelse får användare fler funktioner som möjligheten att ladda ner videor för offline-tittande, bild-i-bild-funktion samt tillgång till Youtube Music.