Inlägg

Inlägg som csholmq har skrivit i forumet
Av csholmq
Skrivet av Elgot:

C++ med Qt är ett trevligt alternativ, men c#- och java-folk blir kanske avskräckta av det där med c++.
SWIG är ganska användbart för att koppla ihop c/c++-kod med andra språk, men jämfört med att anropa direkt är det ju ändå rätt omständligt.

SWIG var ett bra tips! Ser ut att gå att inkludera header-filer direkt. Får jag definitivt testa!

Varken C++ eller Qt har jag någon erfarenhet av. Får kika och se hur lättanvänt det ser ut att vara.

Av csholmq

Högnivåspråk med stöd för kod skriven i C

På min arbetsplats har vi nu lite planer på att skriva om ett större program från Delphi 7. I huvudsak är det för Windows och ett GUI vi pratar om här. Frågan som naturligt uppkommer är ju då vilket språk vi ska skriva det i. Till vardags arbetar vi främst i C då vi utvecklar mycket inbyggda system. Därför finns det ett intresse av att kunna återanvända en hel del bibliotek som vi sen tidigare har skrivit i C.

De krav jag hittills identifierat är:

  • Gott GUI-stöd för Windows.

  • Kunna inkludera eller ropa på C-rutiner.

  • Inte för nischat.

C++ är ju ett naturligt val eftersom det enkelt går att kombinera med C-kod. Sen verkade både C# och Java klara av att köra C-kod som bibliotek. Python hade också någon variant av det där. Finns sedan tidigare spridd erfarenhet både i t ex Java och C# men det behöver inte styra för mycket.

Vad har folk för favoriter? Argument?

Av csholmq

Precis som twit skrev så är ett lågpassfilter (ett RC-filter mer specifikt) en enkel lösning.

http://i.imgur.com/L420FcD.png

Jag skulle föreslå att du experimenterar med lite olika tidskonstanter, Tau. Runt 0.1 sekunder blir nog bra.

Tau = 1/(R1*C1)

Så hitta en hyfsat stor capacitans (1 uF eller dylikt) och reglera resistansen efter din önskade tidskonstant. Exempelvis; för Tau = 0.1 s, C = 1 uF => R1 = 1/(1 uF*0.1 s) = 10 MOhm.

Av csholmq

Ett simuleringsverktyg kan betyda allt från ett välarbetat Excel-dokument till en hel programsvit. Om du beskriver lite löst vad du hade tänkt dig så kan du också få lite mer riktade förslag.

Av csholmq

Kör du Windows så har Techradar sammanställt en lista efter diverse tester. Alla program är gratis eller bantade gratis-versioner. Avast är i topp och är också vad jag skulle rekommendera. Lätt att installera, ligger i bakrunden och äter inte upp alla resurser.

Av csholmq
Skrivet av Alfsvåg:

Hej har alltid haft 8/1 så jag har aldrig haft tanken på att ha en FTP server som jag kan komma åt hos kompisar eftersom man skulle tanka ner från den i ca 80 kbps :).

Nu har får vi dock 30/12 nästa vecka och beräknas få ca 1MBps i upload så då blev det en annan femma. Har aldrig använt mig så mycket av FTP förrut och har några frågor.

Först, vill jag ju inte att vem som helst kommer åt min filer via FTPn (kommer förresten ha servern på min Synology ds212j NAS) så har sett att det finns FTPS och SFTP, vad rekommenderas?

Sedan undrar jag hur jag kommer åt NASen utanför mitt egna lilla nätverk, är det bara att öppna portarna till NASen? Alltså FTP porten och den passiva FTP porten?

Om det är så vad skriver jag in i FTP programmet? just nu skrivar jag ju bara in NASens lokala IP adress men det kommer ju inte fungera, kan det möjligen vara WAN IPn?

Tack på förhand

Du har i princip svarat på alla dina frågor. Här kan du läsa lite om skillnaden mellan SFTP och FTPS.

Av csholmq
Skrivet av Kamouflage:

Testar 5ghz nu och det funkar faktiskt bra! Måste vara att hastigheten är stabilare även om snitthastigheten är densamma.

Tack för påminnelsen att jag faktiskt kan köra 5ghz nu

Jag såg även att man kan göra en ändring i xbmc så den bufflar oändligt. Borde ju lösa problemet även om det skulle bli fler störningar på 5ghz

Ursäkta mig? Vet du inte ens när ett modem är inblandat eller ej så kanske du inte borde ge tips i nätverksforumet..

Nu försökte jag bara hjälpa till och faktiskt med en konstruktivt svar som tydligen gjorde skillnad. Av någon anledning fick jag för mig att vi pratade streaming från Youtube. Tråkig attityd man får tillbaka.

Av csholmq

Du får allt testa WLAN:et lite. 22 Mbit/s är ju ingen hastighet att tala om. Om det "buffrar" emellanåt kan det lika gärna vara modemet som krånglar.

Av csholmq
Skrivet av Kamouflage:

Jag är osäker på om det skulle fungera. Bor i ett lägenhetshus från tiden då Jesus sprang förbi, och elen drogs in av Thomas Edison själv. Inte riktigt så illa kanske, men helt bra är det inte. Men jag kanske tror det är känsligare än vad det är?

Det stora problemet är att jag bara har två eluttag i rummen det handlar om, så på samma 'dubbeluttag' kommer det i ena rummet sitta tre datorer, en skrivare och övriga tillbehör som skärmar osv. I andra rummet blir det TV, TV-spel, HTPC, ljud och ett par lampor.
Hur mycket påverkar det? Google säger att bra adaptrar verkar nå upp till cirka 60Mbit men det är ju frågan om vilka förutsättningar det kräver..

Finns numera powerline-plugs som kommer upp till 500 Mbit/s (reellt kanske runt 200 Mbit/s kontinuerligt). För 720p HD (h264) krävs runt 4 Mbit/s så det är inga höga hastigheter vi pratar om.

Vad gäller din trådlösa router, så se till att du kör på 5 GHz. Generellt sett är det mycket mindre interferens på det frekvensbandet. Tumregeln är - ju högre frekvens, ju mindre effekt går genom väggen, desto mer effekt studsar istället (tar sig med andra ord runt hinder). Så i en lägenhet är generellt sett högre frekvens att föredra om man placerar accesspunkten vettigt (högt, centralt och helst en bit från väggen). I min lägenhet så har jag knappt kontakt med routern över 2.4 GHz bakom sovrummets betongvägg. På 5 GHz får jag över 100 Mbit/s.

Av csholmq

En mekanisk disk drar i runda slängar 10 W. När en disk inte används går den i allmänhet ner i viloläge. Inga stora vinster att flytta diskarna till en server med andra ord.

Av csholmq
Skrivet av Old KnotVillage:

5 pluttar =100%
4 pluttar =80%

Ok, då fick man lite mer kött på benen.

De där "pluttarna" ska du inte ta som vetenskap. De baseras, precis som staplarna i en mobil, på tillverkarens egen formel över mottagen effekt. Mottagen effekt är bara en liten indikator på länkhastighet då all Wi-Fi kommunicerar åt båda hållen.

Om vi tar en rundstrålande antenn som exempel så tar den emot effekt från alla håll - jättebra eller hur? Fast samtidigt sänder den också åt alla håll. Ganska onödigt om den t ex är placerad inne i ett hörn.

Av csholmq
Skrivet av RasmusC:

Dagens inlägg ._. Sist jag kolla finns inte nätaggregat i laptops?

Korrekt. Den sitter utanför datorn. Mellan vägguttaget och datorn närmare bestämt.

Av csholmq
Skrivet av Dexxos:

... pengar är inte ett sånt stort problem...

Vissa har det bra

Av csholmq

Har du virus på en hårddisk är det alltid en risk att det sprids om du kopplar in den. Oavsett hur den används.

Av csholmq
Skrivet av Litenskit:

Absolut men jag kommer dock att ha den rätt länge, jag har nog haft den nuvarande datorn i ca 7 år och den kostade då ca 22kkr men du får gärna lämna ett förslag:)

Isåfall tycker jag det låter högst rimligt. Du kan ju fundera på att byta ut CPU-kylaren alt. några chassifläktar om du är känslig för ljud. Om datorn ska finnas ett tag mår alla chip bättre av att ha bra kylning.

Det jag speciellt gillar i din setup är;

  • UEFI på moderkortet. Framtidssäkert.

  • Intel i7 är flerkärnig och har bra FLOP/W.

  • Intel SSD. Bra komptabilitet och betyg.

Av csholmq

Det är bättre att köra på jämnt antal minnestickor. Många moderkort vill ha det så. Så 2 eller 4 st stickor @ 8 GB blir då 16 GB alt. 32 GB RAM.

Av csholmq

Sjukt dyr dator för ditt användningsområde. Om det är allt du vill göra så vore en budget på 5000 kr betydligt rimligare.

Av csholmq

Nätverksuppkoppling?
Operativsystem?

Av csholmq

Tycker det ser bra ut. Lightroom 4 har t ex ingen nämnvärd grafikacceleration så det är bättre att satsa på en bra processor som den du valt. Om du har tänkt att redigera film kan det däremot vara snack om att skaffa en dedikerad GPU.

Utöver det skulle jag kört på maxat minne. Du kan aldrig ha för mycket minne. Minne och hårddisk är flaskhalsarna. Ju mer minne, ju mindre hårddisk används.

Av csholmq

Ett nätagg börjar normalt tjuta när det ger upp. Det brukar vara kondningarna som går efter några år. Låter inte som att det skulle vara hårddisken. Det brukar låta ganska distinkt som du säkert upplevde med den förra.

Försök spela in ljudet så blir det lättare att diagnosticera. Öppna chassit och sätt på ett stress-test och se om du kan reproducera.