Inlägg

Inlägg som Wilwarin har skrivit i forumet
Av Wilwarin

För att klargöra:

Vanlig tablet: du för pennan över ytan på plattan och styr muspekaren på din skärm på det viset, inget visas på plattan.

ritskärm och tabletPC är de enda alternativen där du arbetar direkt på en skärm.
och de går på från 10 000(cintiq 12' och tablet pc:ar på ebay) till över 20 000(cintiq 21' och retail tablet pc)

alternativet du har för 4000:_ skulle jag säga är att fixa en bra skärm för runt 2500:- som typ dell 2209WA, finns nyare alternativ från bland annat nec som gör fina saker.
sedan kan du för de 1500 du har kvar köpa en bamboo medium, men tror dom kostar dryga 2000:- annars e intuos 4 en tablet för professionella användare, kostar 2500:- för en small.
small är alltså ungefär A6, medium A5, large A4

om du bara skall ha en ritplatta för 4000 så kör på en intuos 4 medium

PS: det är inga problem att måla på ett ställe och kolla på skärmen på ett annat, man lär sig.

Av Wilwarin

min lenovo x200t har 256 nivåer, räcker ok tycker jag, men har en intuos3 oxå.
det man måste kolla är att den är wacom penable, de som inte har det har lite problem med tryckkänsligheten i många program, och undvik allt som bara har touch.
men jag skulle nog rekomendera en hyffsad bärbar och en a5 intuos4 eller en bambo fun medium.

Av Wilwarin

tablet pc e byggda i första hand för businessmen, så är inte 100% bra för art, men funkar, dock dyra, 20 000 ny och 10 000 beg eller ebay.
en tablet pc har lägre känslighet än en cintiq, cintiqen har även en bra skärm, vilket tablet pc inte brukar begåvas med eller ngn laptop för den delen.
tablet pc's har wacom tech i sig (allefall de du är intresserade av).
vanliga tablets är ganska standard och inga problem att vänja sig vid, och vissa tyckr till och med de är bättre att måla på än en ritskärm för att man just inte har handen över halva bilden.
en ritplatta funkar så att när du har din penna över plattan så kan du flytta muspekaren, det är inte föräns du sätter ner penspetsen som den registrerar ett tryck. och skärmens yta blir översatt till plattans yta så de stämmer överens.
så både cintiq och intuos e industristandard på många kreativa yrken där de används, så du kan inte gå fel med en intuos4 egentligen, men ja de är dyra, kolla på begagnade intuos3 annars.

Av Wilwarin

jobbiga med mac är att vissa program verkar bugga eller vara långsammare på dem, om man tänker grafikerprogram. och macar är inte så stabila som alla säger. Man kan fixa sitt windows till att fungera nästan likadant som OSX på ytan, objectdock, och sedan finns det säkert ngn expose för windows som funkar bra, vet att jag testade en. sedan finns det uppdatering till win som gör att du får mera kontroll över färgerna, finns ännu bättre i win7. Men säkert många som inte orkar med att installera och leta upp programmen, och vill ha det fungerande direkt, och minimalt underhåll.
jag har dock varit med om nästan lika många hängningar, buggar etc på mac som på windows(XP, 7), men det är mera specifika program som strulat.
sedan är inte photoshop native i mac längre, så det är snabbare på en pc, fram tills cs5 då de skall skrivit om det i cocoa.

Av Wilwarin

um, har ni inte datorer på skolan att jobba på? tur att vi på sofe huset bredvid har stationära skoldatorer

Av Wilwarin

kommer ni endå inte ha arbetsstationer i skolan att jobba på? så du kanske knappt får använding av laptopen i skolan. sedan, varför skall du spela på en dator du skall jobba på?
um hoppas verkligen inte du kommer köra de tunga programmen från extern disk.. slöare kan det inte bli, om du inte kör eSATA då såklart, men usb2... nejtack.

Av Wilwarin

kolla bara så försäljaren verkar tillförlitlig, bättre annars att kolla efter från england, ingen tull och moms då oftast, från usa kan det bli dyrt.
och ja de har wacom pennor, bra kvalité dock bara 256 nivåer tryckkänslighet, men finns många som använder dem till att måla på etc, som jag. (har en lenovo x200 som är köpt på ebay.co.uk) , men man kan ofta stå ut med engelskt tangentbord, inte så mkt som sitter fel, det är bara att välja svenskt i operativsystemet
och wacom är inte touch funktionen, utan själva pen funktionen på tableten. kan säga att touch är inget att hurra för, ofta behöver man trycka ganska hårt för att få det att funka, mkt bättre att använda penna.

Av Wilwarin

2690 har wacom, tx2 har ntrig, wacom är att föredra, ntrig har inte så stort stöd som wacom, men sedan är det frågan om du kommer använda pennan på ngt mer avancerat sätt om att måla eller så.
annars är det bara ut på google och fiska reviews, kan kanske tro att den nya har bättre skärm, den gamla har ganska dålig skärm så.
kolla upp med batteritid, kanske int räcker så stor del av din dag, om du inte har ngt uttag nära.
Annars kolla på ebay.co.uk efter antingen hp 2730p eller lenovo x200t, båda kan du lyckas få för under 10 000 och kostar normalt dubbla, mkt fina saker båda två, dock måste man nästan ha 9 cell batteri till lenovon. båda har wacom penna.
Du kommer nog använda pennan mer än touch funktionen kan ja nog säga, men det går riktigt fint att skriva anteckningar i ms onenote, gyt program för sådant, rekomenderas.

Av Wilwarin

de med skärm kostar från 11 000 ungefär (wacom cintiq 12') och en professionell platta från samma bolag kostar runt halva priset eller mindre.
om du bara vill testa och inte lägga så mkt pengar på det så köp en wacom bamboo, om du har lite mera pengar köp en intuos 4(nysläppt modell).

ang. rita på skärm eller inte, jag sitter med både en tabletPC och en intuos3, i vissa situationer så föredrar jag att inte ha handen över det jag ritar så då blir det att använda intuos:an , så dyrare är inte alltid bättre hehe.
och man lär sig snabbt att använda en vanlig platta, som Z säger så ser du när markören rör sig om du har pennan över plattan.
om du är osäker så har vissa mac affärer framme wacoms att testa.

om du köper en intuos4 så får du en ritplatta för professionellt bruk, borde räcka gott och väl. de finns i olika storlekar från ungf. a6 till a3.

Av Wilwarin

ok, väldigt bra att veta! synd att intels integrerade inte stödjer det där...

rättelse, med uppdatering så stödjer allefall 4500 korten openGL 2.0

Av Wilwarin

om d vll ha openGL-accelerering(smooth zoom e finfint, saker ser inte längre knepigt taggiga ut i annorlunda zoomfaktorer som 33%) i photoshop så kolla på vilka grafikkort ps cs4 stödjer, inte intelkort allefall kan jag säga, bästa är nog ett billigare nvidia, osäker på om radeon stödjer allt i ps, kan vara så att photoshop använder cuda.
Få laptops har tillräckliga skärmar för ngn seriös typ av redigering, och har ofta problem med at kalibreras färgmässigt, dock funkar det ju bra då man ansluter den till en extern skärm.

Av Wilwarin

tackar tackar, får ta och kolla på det, eftersom kalibreringen utförs av windows så har själva proceduren ändrats till win7, som inte funkar lika bra som vista's, trots att det är 16 punkter istället för 4.

vad jag menar så kan det förekomma på tablets att de har en grundinställning för kalibreringen, som att det trådlösa stör lite i kanten och så. nu har jag tagit bort all kallibrering, verkar funka bäst så, men får endå att det är bäst i mitten medan om man går ut från mitten så rör sig markören exponentiellt pyttelite utåt, lite olika på olika ställen, så den har inte en direkt linjär funktion, men det funkar helt ok, känns endå som man kollar mer på markören än spetsen. Är ju van vid en vanlig tablet framför skärmen så.

Av Wilwarin

körde in win7, problemet blev att calibreringen av pennan blev helt off, läste på och verkar som man tappade factory calibration
så om ngn skulle vilja gå in på sin x200 osm inte är hel rensad och kolla registret kör->regedit, sedan HK_local_machine\curentControlSet\Conhtrol\TabletPC\LinearityData , markera registreringen och file/export.
sedan ladda upp eller skicka till mig.
skulle bli väldigt glad om ngn kunde göra detta.

Av Wilwarin

Legendary21, hur funkar din x200 tablet? precis fått min från ebay (sealed).
allt går bra men har ruskiga problem med nerladdningar av filer genom webläsare, allt segar ner och fryser ibland till nerladdningen e klar (dom sakerna jag funderat på som kan vara orsaken är antingen hårdisken som inte klarar belastningen 400kb/s, antiviruset som scannar samtidigt eller ngt-använder avira+zonealarm, drivrutinsproblem med nätverkscontrollern).
men annars e det en jäkla bra dator, inte världens bästa batteritid med 4 cell dock, blir nog att skaffa 9 cellarn sedan.

Av Wilwarin

att sänka ljusstyrka på en eizo gör inget med bildkvalitén(om man inte sänker för långt ner), brukar inte direkt göra det på andra skärmar heller, du skall inte behöva förlora färger eller ngt, dock brukar problemet vara att man inte kan sänka tillräckligt för att uppnå 120-140.

Av Wilwarin

ha kvar eizon och köp en till monitor at ha bredvid... eizon är en jättefin monitor du skall ta vara på köp en till 24' och ha brevid eller kanske en mindre 19' eller ngt, så får du extra utrymme, två skärmar är ju alltid trevligt.

Av Wilwarin

paneltyp betyder mkt för en grafiker. man vill inte tt färger förändras när man rör på huvudet lite, så man vill ha bra betraktningsvinklar. s-pva eller ngn form av ips skall et vara, eizo coloredge och nec spectraview är riktigt bra skärmar, den färsta är s-pva och den andra är h-ips(lite osäker men ips allefall), om du har råd så kör på en spectraview 26'. eller en nec multisync: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=127209

vad för grafik arbetar han med? vilket färgspektrum skall användas, då de flesa jag tagit upp är wide gammut, så att säga har ett sötrre färgspektrum än vanliga skärmar, så de nästa täcker adobeRGB, men de är lite dåligare på sRGB.
både spectraview och coloredge stödjer hårdvar kalibrering, därför delvis de är så dyra, vilket gör att du kan koppla din kalibrator utan program.

Av Wilwarin

s-pva (bra svärta och betraktningsvinklar)
s-ips (med polarisering, annars har du whiteglowm vilket man ofta ser när man kollar film, annars bästa betraktningsvinklarna)
s-ips
mva (finns knappt längre)
TN

rekomendation är att kolla efter skärmar med de två översta panelerna som har lite backlight bleed, det är om ngt, ngt som förstör en film.

Av Wilwarin

HP LP2475w, är väll ungefär vad du letar efter, dock så får du tänka på att den har lite white glow, alltså att den känns som den har ett ljust lager över när du kollar från sidan. ngt du bara märker när du har v'ldigt mörka saker över hela skärmen. designen är faktiskt mkt snyggare i verkligheten än på bild, väldigt gedigen oxå. samt att den har massa inputs.
annars är eizo's s2431 lovordad som få.

Av Wilwarin

skulle satsa på en skärm som inte har TN panel som den xlex ger råd om, du kan få ok skärm för runt 5000-6000. sitter på en hp 2475w som är bra, sedan finns det eizo som harne 22' för 5000 som är bra med s2231.
du behöver inte satsa så stort på grafikkort, om du inte tänkt använda cad/3d eller open gl funktionen i photoshop.