Inlägg

Inlägg som AkUs har skrivit i forumet
Av AkUs

Dom var en mycket stabil spelare att lita på i en djungel av färgade/mutade sidor. Tråkigt.

Av AkUs
Skrivet av Tizzue:

<Uppladdad bildlänk> min kompis sa att han hade en Mc jag kunde få gratis men såg att det stod så här och förstår inte riktigt var det menar. Den är just nu reggad som en A2..

Om hojen såldes med 9kw eller inte är oväsentligt.
Just nu har fordonet över 11kw, vilket gör det till en A2 motorcykel, trotts en slagvolym på 125cc.
Om den vid 21kw har ett viktförhållande som är under 0,2kW/kg så kommer du kunna köra runt på den efter du tagit ditt A2.
Om den har 21kw och har ett viktförhållande som är över 0,2kW/kg så behöver du A för att ratta runt på den.
Denna hojjen kommer aldrig vara godkänd för någon form av uppkörning.

Av AkUs

Temu är en filantropisk inrättning som utan tanke på sig själv delar ut glädje till planeten. Eazy pezy...

Av AkUs
Skrivet av Lehto:

Alltså förstår inte alls vad det är för reservdelspriser som är så hemska. Jag har haft min BMW R1200R 2016 i 4år. Jag tycker det är ap-billigt ägande. Visst den kostade mer än en MT-07 i inköp, men den ger en helt annan kvalitetskänsla än t.ex MT07 som känns som plastigt-rappel.

Min BMW har kostat mig ~3500kr per år i service kostnader, kanske var ett år servicen var lite dyrare men annars har då inte jag nå "skyhöga" reservdelskostnader... Så vad är det som du tycker kostar med BMW? Dyra bromsbelägg eller?

BMW har haft problem med ABS moduler som frekvent varit mycket högre än på japanskt. Bekant till mig fick offert på 28.000 från aukt BMW verkstad för en sådan fix.

Jämfört med att köra en Audi cabbe är klart en BMW hoj billig i drift. Men jag skulle våga påstå en MT-07 / ER6a är billigare.

Av AkUs
Skrivet av pallee:

Kolla också på Kawasaki Versys 650, Honda Transalp 700 (08-12), Honda CB750X och BMW F800r, F650/700/800gs(twin 2008 och framåt). Yamaha tracer 7 är också ett bra val, men kanske lite över din prisklass. Kan bara hålla med @AkUs inlägg ovan. De är alla också bra val!

Själv började jag med en Transalp 700 (som jag fortfarande har kvar) och kunde inte varit nöjdare. Men allt handlar om hur man tänker använda hojen och hur du själv sitter på den. Mitt råd till alla nya förare är att köpa en begagnad "allround" motorcykel med lite färre hästar som man kan göra misstag med och ändå behärska att reda upp. Efter någon säsong vet man mer vilken typ av körning man gillar och kan då lägga lite mer pengar på "drömhojen". Inte helt osannolikt är att den hoj man drömde om efter uppkörningen inte är samma hoj ett år senare, men det är såklart helt personligt

Har du tänkt dig att köra mycket och/eller långt, kanske pendla med motorcykel så är det också bra att kolla upp vad de olika hojarna har för serviceintervall och vad det kostar (om man inte behärskar det själv). Det kan vara stora skillnader mellan hojar och märken.

När du sedan bestämt dig för en hoj, kolla med olika försäkringsbolag vad det kostar. Även här kan det vara stora skillnader. Själv är jag mycket nöjd med svedea både när det kommer till pris och service och känner många som också är det.
Tänk också på att budgetera in kostnad för skyddsutrustning. Mycket kan man hitta begagnat om plånboken klagar, men köp alltid hjälmen ny då det inte går att se om den blivit skadad!

<Uppladdad bildlänk>

Lycka till så ses vi på vägarna! (hela året ^^)

Jag tog inte upp Tracer 7, Transalp eller Versys, då jag anser det är "högbyggen". Dvs något man får upptäcka att man är ute efter med tiden. Sen BMW tycker jag är bortfallet som förstahoj då deras reservdelspriser inte är samma som övriga märken och dom är inte lika skottsäkra som japanskt. Inget illa om märket i sig. Men ska man bara köpa något så pang bom för att lära sig köra o sen kränger 1 år senare utan att se roliga utgifter så är BMW inte aktuellt.

Håller helt med om utrustning. MC kläder har mycket dåligt andrahandsvärde och är utmärkt att köpa beg.

Av AkUs
Skrivet av Tizzue:

Hej jag letar efter min första mc, va har ni för rekomendationer för en begagnad tung mc har en budget på runt 50k. Har egentligen bara 3 saker som är ett måste. Ska självklart vara tung, ha abs och inte sport version. Kollat en del på kawazaki er6 från 2010 typ med abs. Någon annan man borde kolla på.

ER6 är vanlig då den är relativt billig i köp / ägande och många gillar den för den är "smidig". Känns inte särskilt klumpig.
Motorn är då dock av karaktär "själlös". Där finns MT-07 och SV650 i samma kategori som jag anser är roligare.

Sen har du för dom pengarna CB600F, FZ6 , XJ6 , Z750 , osv.
Dom är radfyror och ger mer när man varvar dom ordentligt. Mellanregistret kan kännas lite tunt i radfyror i lägre kubik.
Där är XJ6 ett skottsäkert val när det gäller andrahandsvärde och ägandekostnad.

Kan du sträcka dig emot 55-60 kan du få en GSX-S750. Det är en radfyra som känns betydligt större än ovanstående, som första hoj kommer du känna att du inte "växer" ur den för snabbt som en ER6a bruka kännas.

Av AkUs
Skrivet av Dunderil:

Där fick du till det!

Tackar. Enligt prisjakt var bottenläget på många roterande diskar mars-juni 2023. Nu när produktionsmängden bara sjunker blir dom bara dyrare med tiden...

Av AkUs
Skrivet av THB:

Väntar tills 4-8TB diskar kommer ner till vettiga priser.
Gärna 2.5" SATA, behöver inte 6000000MB/s på dessa så billiga och stora diskar vore mys.

Haha bra där, dom har varit nere i bottenpris. Kommer bara öka framöver. 1,5år sent på bollen.

Av AkUs

Helt ny MT-09. Helförsäkring 4000/året i Kävlinge. 39 år gammal.

Av AkUs
Skrivet av p.lindblom:

Aktiv brusreducering neutraliserar ljudvågor och skyddar till viss del hörseln, MEN med det sagt är vanliga in-ear-hörlurar inte alls klassade som hörselskydd och bör inte betraktas som sådana.

Jag letar efter öronproppar (hörselskydd) med inbyggda högtalare och 3,5mm-kontakt, som jag kan ansluta till min Cardo-enhet och därmed använda mikrofonen i hjälmen. I USA säljs Plugfones, vilket är just detta, men jag kan inte hitta någon motsvarande variant i Europa.

Det där ska man nog ta med en nypa salt att brusreducering skyddar emot oljud. Om "faran" är att musiken du spelar eller intercom volymen är hög, ja då hjälper den med att du kan ha lägre nivå och endå "urskilja" tal och musik. Men den dämpar juh inget oljud utifrån.

Skrivet av Lehto:

Ni som har MT-09 vad betalar ni i försäkring?

Beror helt på var du bor och ålder...

Av AkUs

Köpesumman får du tillbaka när du säljer. Frågan MT-10 vs MT-09 är snarare kostnad för bakdäck/försäkeing och det faktumet att MT-10 är nästan jobbig att köra i lagliga hastigheter.

Av AkUs

LG QNED är inte något att satsa på. TCLQLED760 är för bra i pris för att ens titta på QNED
TCL 849 är bra, men 935 är mera priskrigad.
Vill du gå OLED så är B3 riktigt fin för pengarna.

TCL 75"QLED760 = 8990:-
TCL 75C935 = 14.990:-
LGOLED77B3 = 22.990:-

Där har du en bra pristrappa

Av AkUs
Av AkUs

MT-09 har så löjligt högt andrahandsvärde att du ska köpa en så lågmilad som möjligt. Att ge 80-90k för en 2500 mil 7 år gammal som folk begär är bananas. Du kan få en under 100-mil-ish MT-09 för 99.000 hos en handlare.

Av AkUs

MT-07 är ett jättebra exempel där ton och karaktär ändras av ett nytt blås. Många V4or också. Men 95% av alla radfyror tyvärr innebär slipon bara rakt av högre ljud. Oavsett tillverkare eller dyl. Värsta jag vet är alla dessa korta skitblås som folk tror att dom är GP förare. Bara ojud.

Av AkUs

Vi behöver juh inte dra alla över en kam. Självklart är inte högre = bättre. Även om många tror det.
Men MT-07 är ett jättebra exempel där ett eftermarknadsystem som inte nödvändigt vis låter extremt mycket högre (man kan ha db killern i juh) ändrar karaktären på ljudet rätt ordentligt. Blir en helt annan ljudbild och känsla. Sen finns det väldigt många hojjar (oftast rad-fyror) som slipon bara innebär högre ljudnivå när man kör på lägre varv och i förlängningen ser cool ut i stan.

Av AkUs
Skrivet av FireFlower:

Jag har en 2016 MT07 med Akra Carbon systemet, gick genom besiktningen förra året utan problem, dock hade jag DB-killern i.

Kan det vara olagligt pga det saknar katalysator?

Jag skulle aldrig köpt ett nytt Akra system, om du nu verkligen vill ha Akra så kolla efter begagnat på blocket eller på facebook, finns en stor MT07 grupp i Sverige som ibland säljer delar.

Annars spana in Blackwidow, Swedish race parts på deras system.

1. Ja en hoj blir olaglig om den blir av med katten.

2. Akra är helt klart överprisat, det är en en märkessjukdom. Finns många konkurenter som gör ett jättefint jobb för betydligt mindre pengar.

3. Jag hade tagit det piano med Swedish Race Parts. Sett många fall där motorerna gått illa efter byte till dessa. Vet inte om dom har egen R&D eller om dom bara OEM köper där kvaliten kan variera

Av AkUs

” Min fråga är: hur kopplar jag in internet från routern (Tele2) så jag kan testa om de ens fungerar?”

Om du har en router ifrån en lev så måste denna lev veta vad port 1-4 gör (dvs de färgade). Din lev (Antar det är Tele2 som du har routern ifrån) ska kunna säga exakt vad varje port ger för tjänst.

Sen i övrigt gäller det först som alla andra säger i tråden. Hitta patch panelen till dina utag för att fundeera på hur långt det är mellan den och fiberfördelaren.

Du står alltså inför 2 parallella problem som måste identifieras

Av AkUs
Skrivet av Gx rade:

Tack för alla svar, tror jag har lite bättre koll nu. Skulle nog kört på den legala om jag var tvungen att välja.
Men jag blir då lite tveksam om det är värt att köpa en avgassystem för 20k som jag endast tycker låter lite bättre än stock.
Är också inte ett dugg händig själv på att meka så kan inte byta avgassystem själv titt som tatt.

Blir svårt att motivera ett tillbehör som är 25-30% av varuvärdet på totala hojjen.

https://www.motoaction.se/helsystem-underbody-evo-ii-leo-vinc...

Bra pris, avtagbar db killer, väger lite och har tyngdpunkten på rätt ställe, samt Leovince har gjort omfattande tester att den ska fungera med orginal ECU, dessutom går det att köpa en cat-insats så det blir precis som orginal för besiktning osv.

Av AkUs
Skrivet av Lehto:

Håller med, hojen kommer dessutom börja gå magert eftersom katten annars strypt endel. Så hade inte slopat katten om jag inte planerat att chippa hojen.

Jag vet en som kört med det akra race line i 4 år. Hojen går som en klocka efter 3000 mil med det och orginal kod i ECU. Så helt hopplöst är det inte. Arrow har t.ex en eftermarknads cat som endå ger bättre ljud än orginal. Leovince har en mittenklump på vissa som kompenserar. Allt är inte svart eller vitt.