Inlägg

Inlägg som Nyrostad har skrivit i forumet
Av Nyrostad

Kan matcha Trebsors bud om det av någon anledning inte skulle bli en affär där.

Av Nyrostad

Absolut kan man lära sig mycket, åtminstone från mer realistiska spel som iRacing och säkert också AC. Det mesta förutom den rent fysiska känslan går ju att reproducera med en vettig rigg idag, särskilt nu i VR-eran.

Ett exempel på någon som rimligen vet vad han pratar om är ju Max Verstappen som i helgen debuterar för RBR i Barcelonas GP: http://vrworld.com/2015/09/09/max-verstappen-video-games-can-...

Får framhålla det för flickvännen när det är dags att uppgradera riggen

Av Nyrostad

Burken i min signatur byggdes för samma syfte för många år sedan, och är det något jag saknar där är det i så fall ren CPU-kraft vid komplexa previewer. Har hunnit gå igenom den integrerade grafiken, ett GTX570 och nu ett R9 390, och mitt intryck är att vilket grafikkort som helst klarar den lilla GPU-acceleration som finns. RAM är alltid trevligt men jag ska ärligt erkänna att jag kan räkna de gånger jag överstigit 8 Gb i Lightroom är försvinnande få.

I övrigt håller jag med föregående talare - en bra skärm och input-device (gillar hon Wacom-brädor?) är det som kommer att göra mest nytta i längden. Det måste inte vara den dyraste NEC eller Eizo du kan hitta om hon inte jobbar mycket mot tryckerier och liknande, utan man kommer långt med ett bra ex av en pålitlig IPS-panelbestyckad skärm. T ex Dell U2515H och U2715H tycks ha god pris/prestanda och verkar vara lättkalibrerade. På sikt är det också väldigt skönt att lägga till en kalibrator.

Av Nyrostad

Det här låter som min nya laptop! Dessutom ett stort tack till vem det nu var som påminde om att Sony har studentrabatt - 10.000 för i7-modellen med 8 Gb RAM och 256 Gb SSD är fanken inte dåligt!

Jag har dock googlat frenetiskt utan att kunna hitta någon info om huruvida det är samma panel i touch- och non-touch-skärmarna - är det någon som vet? Som fotograf ser jag ingen direkt nytta med att ha en kladdig glasskiva framför bilderna jag jobbar med, men jag vill ju ha den fina panelen som fått så bra kritik i amerikanska recensioner...

Av Nyrostad

Om du inte är ute efter att skryta med att du har vassast hårdvara i stan kommer du väldigt långt med en Ivy Bridge i7:a, dvs quadcore med hyperthreading vilket gör processorn kapabel att hantera åtta trådar samtidigt.

Hade jag varit du hade jag satsat på ett S1155-system baserat kring en i7-3770k. Det räcker till allt som finns idag, och om du nu måste rendera en hel sci-fi-rulle med alla CPU-intensiva effekter i boken från After Effects i 1080p någon gång så får du väl helt enkelt låta den stå på ett tag. När du vill ha mer prestanda än vad den levererar stiger priskurvan otroligt brant. Då är det klart vettigare att att satsa på 32 Gb RAM nu när det ändå är så billigt och vara framtidssäkrad ett tag framöver - det gör otroligt mycket mer för prestandan vid tung videoredigering.

När du väljer GPU får du fundera om du någonsin spelar någonting - i så fall är valfritt GeForce- eller Radeon-kort det självklara valet. Skiter du högaktningsfullt i spel kan du satsa på ett Quadro- eller FirePro-kort och då bland annat få lyxigheter som möjligheter till en fullständig 10-bitars färghantering från dator till skärm. Det sistnämnda är dock mer till akademisk än praktiskt nytta, men om du nu skulle ha en skärm som drar nytta av det är det ju aldrig fel. Livsnödvändigt är det dock inte.

Köp sedan valfri SSD-disk (Samsungs 8-serie är både snabb, stabil och billig i 256 Gb nu, så varför inte den?) och lägg OS + dina program och scratchfiler på den, så är du hyfsat säkrad även om RAM-minnet mot förmodan skulle ta slut. Stoppa sedan in dina lagringsdiskar som du vill. Precis som du föredrar jag att spegla innehållet på mina bilddiskar till min NAS.

Där har du grunden till ett system som jag tror du skulle bli mycket nöjd med - övriga delar är mest en smaksak!

På skärmfronten GÅR det säkerligen att hitta Dell-skärmar och liknande som är jämna nog, men åtminstone jag har tröttnat på panellotteriet där. Vissa ex är kalas, vissa ser ut som kom och hjälp mig. Både NEC och Eizo har noggrannare kvalitetskontroll, och aktiva system i skärmarna för att jämna ut ojämnheter i panelen (samtidigt som de självklart har en helt annan färghantering också). NEC PA271W får som sagt väldigt fin kritik i dessa aspekter, och även Eizo SX2762. Till dessa får man dock komplettera med något hyfsat profileringskit.

Av Nyrostad

Den begränsande faktorn är som du säkert också tänkt själv själva filmredigeringen. Ett fullständigt 1080p-arbetsflöde i 24p, vilket jag utgår ifrån att du vill använda 1DX:en till, kräver sin processor och inte minst RAM-minne, så det skulle definitivt inte vara någon overkill att kolla på LGA2011 och en 6-8-kärnig CPU, men självklart får man vara realistisk också. Hur tänker du med skärmarna? Är de i eller utanför budget? Beroende på ditt arbetsflöde bör minst en vara av professionell kvalitet om du vill ha så profesionella resultat som 1DX kan leverera.

Jag håller själv på en hel del med foto, dock med en något mindre budget på själva fotoutrustningen, och min rigg i signaturen fast med en något mer aktuelll CPU och minst 16 Gb RAM är definitivt något jag skulle rekommendera om man inte är gjord av pengar. Åtminstone sedan Win 7 hävdar jag att det inte är någon nackdel att hålla på med professionell bildhantering på PC, då ICC-profilshanteringen nu är åtminstone lika bra som på Mac, samtidigt som ett fullständigt 10-bitars arbetsflöde är möjligt med rätt grafikkort (något som i dagsläget är omöjligt i OS X).

Var du verkligen ska lägga dina pengar sen, är på skärmar. Beroende på hur du arbetar så bör ju minst en av dem som sagt vara av riktigt bra kvalitet. Har du tur kan rätt ex av Dell U2711 vara bra nog, men jag fick returnera min eftersom den var alldeles för ojämn. Har du ingen egen kalibrator skulle jag satsa på NEC Spectraview 271 för ca 15k, eftersom du då får möjlighet att hårdvarukalibrera den med allt som behövs i ett kit. Sitter du på en tajtare budget är NEC PA271W egentligen samma skärm, fast utan stöd för hårdvarukalibrering.

Prioriteringsordningen för video är:
RAM
CPU
Lagring
Skärmyta
GPU

Priorteringen för foto är:
Skärmkvalitet
RAM
CPU
GPU (Quadro/FirePro stödjer 10 bitars output över DisplayPort till kompatibla skärmar, typ NEC PA-serien eller över, alternativt Eizo SX-serien eller över)

Lycka till!

Av Nyrostad

Det finns många ganska hemska presets i denna skärm, men i grund och botten är den rätt trevlig. Kör man med förinställningen för 6500K har man ett rätt bra utgångsläge, och sen ner med brightness till ~30. Då hamnar man hyfsat nära standarden 6500K/120 cd/kvadratmeter, utan att direkt överanstränga sig. Jag har hårdvaruprofilerat min med min Spyder 4, men måste säga att ovan nämnda förinställningar inte är alltför långt bort från min profil.

För den som vill gå lite djupare i det hela kan jag rekommendera att läsa recensionen av U2412m på tftcentral.co.uk, där de även delar med sig av lite uppmätta profiler.

Av Nyrostad

Skärmen är nerpackad och godkänd för återköp i dagsläget, men har ju helgen på mig att ändra mig om nåt sker.

En större bild kan ses här: http://fuskbugg.se/dl/ELAsbL/U2711stor-0620.jpg

Tänkte också i första hand på ojämn bakgrundsbelysning, men problemet är som mest påtagligt på ljusa/vita bakgrunder (min bakgrundsbild är till stor del 100% vit t ex, liksom Google.com i helskärm). Det syns inte strålande på bilden, men det som jag då märker är ett klart gul/grönt färgskift framför allt i nedre högra hörnet jämfört med centrum och ovanför/till vänster om centrum. Detta syns med blotta ögat, och man kan lite grovt notera att det saknas en del i den blå kanalen på bilden i dessa områden.

Kanske är jag för kräsen, men min gamla HP LP2465 var otroligt mycket mer jämn i färgtonen i alla fall...

Av Nyrostad

Dell U2711 - färgskiftningar. Reklamera?

Då farsan var på jakt efter en ny skärm passade jag på att "passa vidare" min gamla men på det hela taget rätt trevliga gamla HP med S-PVA-panel till honom. Mig själv belönade jag då med en U2711, som med sin breda färgrymd och IPS-panel borde vara perfekt för mig som sysslar mycket med bildhantering och grafik.

Men hur jag än vrider och vänder på det kommer jag inte ifrån färgskiftningar åt det grön-gula hållet framför allt i det nedre vänstra hörnet. Med min Spyder 4 har jag fått ihop en bra profil, men den mäter ju bara i skärmens mitt. Ansluter skärmen via displayport till riggen i sign om det skulle vara relevant.

På bilden syns skärmen visandes 50% i Photoshop CS6, avfotograferat något underexponerat och manuellt vitbalanserat till skärmens kalibrerade vitpunkt på 5800K, så det är ganska representativt. Ni som har en U2711 eller andra skärmar i liknande prisklass - ser det ut så här för er också? Eller skulle jag kunna ha något på fötterna för en reklamation?

Bild.

Av Nyrostad

Jag talar någon form av blanddialekt - uppvuxen i Malmö men med relativt rikssvenskt uttal. Är klart nöjd efter att min Desire HD klarat allt från "Gislöv" till "Typ-2 hjärtinfarkt" och "granulomatös polyangit" (söker på en hel del medicinska termer i plugget)

Av Nyrostad

Den första låt jag någonsin reagerat på för dess inspelningskvalitet är Leahy's B-minor, från skivan med samma namn. Blandningen av välmickade stråkar, piano, elbas och modernt trumset gör den till en riktig Schweizisk armékniv när det kommer till att lyssna in sig på nya anläggningar. Att det dessutom svänger som f*n gör inte saken sämre om man t ex försöker sälja en anläggning

Annars tycker jag att Toto generellt har riktigt fina inspelningar att stoltsera med. Lyssna på Rosanna och "ghostandet" på hi-haten, så blir även musikern i dig glad!

För den mer hårdnackade vill jag slå ett slag för Tool, som håller en sjuhelsikes kvalitet på sina inspelningar i en genré där det inte alltid är så. Lyssna på Justin Chancellors fenomenala basljud i "Right in Two" och "The Pot" så förstår du vad jag menar.

Det är i alla fall de jag kommer att tänka på sådär på rak arm - upplys mig gärna om mer!

Av Nyrostad

Senast jag hade udda problem med XBMC (i mitt fall dock ett skumt flimmer som lade sig över allt x264-kodat material) så visade det sig vara orsakat av konflikt med grafikdrivrutinerna. Svårt att säga om detsamma gäller i ditt fall, men du kan ju ta en titt i CCC/Nvidia-kontrollpanelen och inaktivera all videospecifik post-processing. Som jag förstått det sköter XBMC (och framför allt nu sedan Eden kommit) det där själv, och riskerar att hamna i konflikt med extern post-processing.

Av Nyrostad

På temat Spyder 3 vs 4 kan jag inflika att jag innan jag köpte min Spyder 4 vid ett par tillfällen fick låna en Spyder 3:a, och åtminstone min personliga uppfattning är att Datacolor inte alls överdriver när de beskriver 4:an som en klar förbättring.

Av Nyrostad

Precis som ovanstående säger beror det helt på vad du har för krav. Vill du bara att skärmen ska visa en bild som är njutbar - pilla då bara med inställningarna på den tills DU tycker att den är njutbar. Det räcker långt! Sysslar du däremot med någon typ av grafisk hantering och vill veta att det du ser är detsamma som vad andra inom branschen tycker - då behöver du någon form av hårdvarukalibrator som mäter upp hur just din skärm reagerar på rådata, och kompenserar för eventuella avvikelser.

Själv använder jag en Spyder 4 Pro och är mycket nöjd så långt (får snart se den första tryckta tidningen med mina bilder i sedan jag köpte kalibratorn, så ska väl inte ropa hej än...), men behöver man inte kalibrera flera skärmar klarar man sig långt på Express-varianten - hårdvaran är densamma ändå. Men som sagt - producerar du inte grafik för publicering någonstans är det inte livsnödvändigt.

Av Nyrostad

Ville ha det relativt cleant men ändå funktionellt, så i dagsläget ser det ut så här: (Rainmeter)

http://img854.imageshack.us/img854/3750/desktopswecsmall.jpg

Av Nyrostad
Skrivet av FaniSkogen:

Nu kikade jag inte på videon, men för mig låter det som en jobbig grej om man inte kör eyefinity eller motsvarande. Ska du vrida på huvudet för att göra det i spelet så tittar du ju inte längre på skärmen.. ?

Tricket är att man har en så pass hög känslighet att det räcker med små huvudrörelser i verkligheten för att få stor effekt på skärmen. Det kan låta knäppt, men det behövs inte många minuters övning innan hjärnan helt kompenserar för alla "fel" och det känns riktigt rätt. En otrolig känsla att kunna vända sig om i cockpit och se var man har sin wingman över axeln.

Man behöver inte ens köpa TrackIR - för den som är lite händig kan man med hjälp av tre IR-dioder, ett batteri och en gammal webkamera uppnå precis samma resultat med hjälp av FreeTrack (http://www.free-track.net/english/). Har en polare som byggt sig en sån set-up för Flight Simulator X, och det är faktiskt riktigt häftigt!

Av Nyrostad

Har vid två eller tre tillfällen lyckats skjuta skallen av helikopterpiloter, på Noshahr Canals och Op. Firestorm. Den bästa var helt klart på Canals, där en fulllastad transporthelikopter med minst två reparerande engineers flugit runt och terroriserat vårt lag mer eller mindre hela rundan. Till slut tröttnar jag på att försöka fly undan den, utan gömmer mig bland några containrar vid "D" samtidigt som helikoptern kommer förbi för ännu en passage med kulorna vinande ur minigunsen. Precis när han flyger över kanalen langar jag iväg ett skott med SV98:an mot cockpit, och piloten dör på fläcken samtidigt som helikoptern ramlar ner i kanalen innan någon hinner fatta vad som hänt. De förvånade passagerarna överlever dock det ganska korta fallet, och ligger stilla i vattnet tillräckligt länge för mig att få HS på två av dem med ett skott, och sen ett till på en kille som hamnade lite längre bort.

Den rundan var det ingen som klagade på att snipers inte gör något för laget

Av Nyrostad

Antingen köper du en TTL-kabel - då kan du ha blixten placerad var som helst på kabellängdsavstånd med bibehållen TTL-automatik, eller så offrar du automatiken till förmån för trådlös frihet och köper en trådlös blixtutlösare i stil med den som länkades från kaffebrus.

Om det går att styra blixten med den den inbyggda i kameran beror på just din kamera- och blixtkombination (kör själv Pentax och kan inte Nikons system i huvudet), men oavsett vilket är detta en lite "stelare" lösning eftersom du alltid får med den inbyggda blixten i exponeringen. Det kan förvisso vara bra ibland som skuggupplättning och liknande, men du får alltid dubbla reflexer och skuggor. Av denna anledning föredrar jag personligen trådlösa, manuella blixttriggers - har man tid att sätta upp en extern blixt i t ex ett paraply, då har man tid att ta två-tre testbilder för att trimma in blixten manuellt också - samtidigt som man får mycket mer kontroll över slutresultatet.

Av Nyrostad

Jag har inget annat än goda saker att säga om er. Oftast får man det man beställt väldigt fort och väl förpackat, och skulle något någonsin försenas är det mycket lätt att få tag i er kundservice. Att ni sedan hanterat alla RMA-ärenden jag haft hos er otroligt väl gör inte saken sämre - där har jag verkligen fått känslan av att ni är intresserade av att göra mer för att hjälpa kunden än vad som krävs av er rent legalt, något ni också lyckats med! Tummen upp!

Av Nyrostad
Skrivet av Striktarn:

Att förlita sig på att överbelastningsskyddet slår ifrån är verkligen inte rekommenderat. Laddaren kan ta skada och i värsta fall börjar brinna.

Självklart. Var otydlig med det, men poängen med mitt uttalande var endast att poängtera att en apparat som drivs av ett klent nätagg inte i sig riskerar skada i normalfallet. Precis som du säger är det dock något av det sämsta man kan göra med avseende på själva nätaggets överlevnad och definitivt inte något man bör göra annat än under väl kontrollerade former med tillhörande brandsläckare och jordfelsbrytare