Utan ett besök på Googles huvudkontor i Silicon Valley är det svårt att föreställa sig hur långt Google går för att hålla sin anställda nöjda. Gräsmattorna är klippta med precision, och mitt på området finns både ett dinosaurie-skelett samt en beach volley-plan. I huvudentrén kan ett rymdskepp beskådas och inredningen är ljusår från 70-talets små arbetsbås.

Lokalerna som Googles huvudkontor befinner sig i var ursprungligen byggt för Silicon Graphics men hyrdes ut till Google för första gången år 2003. Två år senare köpte Google byggnaderna och man är nu enskild ägare till dem. I samma område som Googles huvudkontor befinner sig också Mozilla, Facebook och ett flertal andra mycket kända IT-företag.

Google gör allt för att hålla sin anställda nöjda då man anser att de jobbar bättre då de inte har några andra bekymmer att tänka på. Därför har de alltid gratis mat tätt inpå sig, oavsett vart på det enorma området de befinner sig, och det serveras dagligen ett flertal olika rätter. Inne i byggnaderna finns också rekreationsområden så som simbassänger, biljardbord och speciellt avsedda lugna ”tänk-områden”. Gratistjänster så som kemtvätt samt massörer finns också.

Enligt de senaste beräkningarna är allt detta naturligtvis inte gratis för Google, och enbart matkostnaderna uppskattas till minst 400 miljoner kronor, årligen! Varje anställd får alltså mat för ungefär 45 000 varje år.

För personer som är sugna att börja jobba på Google ryktas det om att de håller på att expandera i Sverige och bland annat har tänkt inkludera utveckling i sin Stockholm-organisation. Tidigare har endast försäljningsarbete utförts i Stockholm medan utveckling har skett hos Google i Luleå. Enligt uppgift är det främst experter inom Java- och ajax som Google försöker rekrytera till sin nya organisation. Konkurrensen för att rekrytera erfarna IT-utvecklare sägs vara stenhård i Sverige, men med tanke på Googles världsomspännande rykte om hur de behandlar sina anställda borde de ha en fördel i och med detta.

Källa: TG Daily, IDG, privata foton.