Inlägg

Inlägg som Big_PHat har skrivit i forumet
Av Big_PHat

Jag har gjort en nixieklocka för några år sedan.

Det är inte helt okomplicerat att göra en, då man måste ta hand om en del spänningar för att få den att funka som den ska. Först ska du ju som bekant ha 3.3 - 5 V för din mikrokontroller (jag förutsätter att det är en sån du ska använda dig av). Sedan måste du ha ~160V för rören.

Så här har man två problem att lösa:
1) Förse nixierören med spänning på runt 160V
2) Styra dessa 160V med din mikrokontroller (alltså isolera dem från varann på nåt sätt).

Sedan kommer ytterligare lite små problem, som att man vill kunna ha lite precision om sin klocka. Det hade nämligen inte jag Då kan man med fördel ansluta en Realtidsklocka till mikrokontrollern, men då uppkommer ju det problemet att man måste ha en sån, få in det i sin design, och kommunicera med den över nåt bra gränssnitt (I²C ? ).

Kan börja med att putta dig i rätt riktning med både problem 1 & 2 ovan:
1) Använd en step-up-krets som heter M34063 för att få en låg likspänning (kanske 12V) upp till dina 160V som du behöver
2) För att styra 160V med din mikrokontroller så rekommenderar jag en krets som heter 74141. Den är avsedd för ändamålet att styra Nixierör, med de spänningar som det innebär.

Jag förstår helt klart attt det här låter som komplicerat mumbo-jumbo, men det är för att det ÄR komplicerat att bygga en Nixierörsklocka. Jag kan förstås svara på lite frågor om detta, om du har några.

Av Big_PHat

Schysst att på förstaplatsen så kommer ett IBM Model M! Det råkar vara så att det är mitt tangentbord of choice, faktiskt. Enda som grämer mig är att det saknar supertangent. Annars är det prima!

Av Big_PHat
Skrivet av _AntiherO:

Du får du ha djupa fickor och stadiga händer

Grymt kul med lite analogt igen! ja vill ha ett set! någon som vet om priset va styck eller för någon form av kit?

Ska man köpa stora Nixierör (IN-18 el. motsv.) så kostar det lite. Men jag har gjort en klocka som använder rör av typen IN-14 och det blev inte jättedyrt.
Däremot tar det ju tid att designa, bygga och programmera klockan. Så det kanske inte är dyrt i pengar, men absolut i tid.

OT: Jag har faktiskt funderat på att ta någon VU-mätare eller något och göra nån söt krets som styr den så att jag kan få ut rolig info från min server. Typ en skala av uploadhastigheten eller nåt. Det skulle vara riktigt roligt (och onödigt ). Så det är roligt att andra också har tänkt på det, och gör en ordentlig produkt av det. Måste nästan köpa en för att testa när de kommer

Av Big_PHat
Skrivet av Nightcrawl:

Har googlat och upptäckt att jag inte är ensam med den funderingen. Vissa påstår att det är en passiv sak, andra inte, andra hänvisar till att det bara fungerar på höjder av 50 meter och lägre över vattenytan - alltså inte 50m över eventuella berg.

Själv har jag inte kunnat verifiera någon av dom, förutom att det verkar fungera för helikoptrar när de slickar vattenytan.

Om det är någon som har kunnat avgöra detta, för Jets, själv, vore det kul att höra.

Såhär är det. Below radar en passiv bonus. När man väl fått den så har man den. Kan vara så att man måste ta en ny heli/jet för att den ska funka när man precis har låst upp den, det vet jag inte.

Såhär är det i helikoptrar, det funkar som så att när man befinner sig 25 fot (förmodar jag) ovanför marknivå (inte över havsnivå) så kommer man inte att kunna vara låsbar av andra luftfarkoster som siktar med heat-seekers eller med laser painter. Man är däremot precis lika utsatt emot SOFLAM och Stinger/IGLA som förut.
Den mätaren i helikoptrar som gäller är den rutan till höger som säger "66" i denna bild:
http://i.imgur.com/i0kwd.jpg
När den är 25 eller under blir den rutan röd och indikerar att du är below radar. Den rutan talar om din höjd ovan mark. Ett allmänt tips är att lära sig vad de olika elementen i HUD:en betyder, de är väldigt användbara när man flyger. Speciellt om man flyger obscent nära marken i hög hastighet så är Vertical Velocity-baren väldigt bra att ha

Vad höjden är för jets vet jag inte, antagligen densamma. Åk nära marken bara så kan inte andra plan/helis låsa på dig. Men tänk på att fientliga marktrupper fortfarande kan låsa på dig. Below radar är inte en auto-win pryl.

Av Big_PHat

You are not able to kill a mortar wielding opponent with the knife in one hit.

Vilket jag tycker är väldigt tråkigt

Av Big_PHat

Jag har också grönt (eller gult) blod i TF2. Men jag tycker att det är humor att gibbarna i spelet inte är kroppsdelar utan ballongdjur, hamburgare, kugghjul, enhjulingar och löständer. Det är mycket mer TF2-känsla på det än riktiga gibbar, så jag behåller faktiskt mitt censurerade spel

Av Big_PHat

Kolla om man kan peta in Windowsskivan och gå till recovery-console och skriva först "fixboot" sedan "fixmbr". Det ska fungera.

Av Big_PHat

Jag har själv kört Linux endast i ca ett år. Innan dess har jag varit en inbiten Windows 2000-människa. Jag anser att det finns fördelar med båda operativsystemen. Till exempel så använder jag Linux till min server och skulle ALDRIG komma på tanken att använda ett Windows på den.

Men som sagt, jag är en person som gillar att spela PC-spel till och från, så jag har windows på min stationära jämte min vanliga Linuxinstallation, dock så kör jag uteslutande Linux på min laptop.

Det som många säger att Ubuntu är svårt kan jag förstå, även om jag inte tycker att man kan hålla med om man tänker efter. Vad menar jag med det? Jo, även jag hade väldigt svårt att sätta mig in i Linux från början när jag installerade det första gången på min maskin. Men nu i efterhand så känner jag att de beror på att jag hade förutfattade meningar om hur ett system skulle vara. Jag hade alltså använt DOS och Windows hela livet fram tills dess. Detta påverkade min uppfattning om hur hårddiskar ska vara namngivna, hur man sköter rättigheter i systemet, hur man installerar program, var program lägger sig osv.

Men om man är förmögen att sätta sig in i situationen nu i efterhand om hur jag skulle uppfattat läget om det var annorlunda, att jag suttit i Linux hela livet och testade Windows. I det fallet så skulle jag bli tokig i att man måste ladda hem program från en hemsida, spara en setup.exe någonstans på hårddisken, installera och bängla. Sedan så skulle systemet med bokstäver som hårddisknamn vara konstigt, varför börjar man med C: som första disk? Varför har man ett register med en ofantlig mängd oförståelig data? Varför kan jag inte radera filer i RESTORE-mappen, osv. Så "svårigheten" i Linux beror på att man är van vid ett annat tankesätt som man måste komma över. Och detta tar en stund.

Annars så kan jag tycka att Ubuntu nu för tiden är kalasbra vad gällande hårdvara. En vanlig stationär dator så funkar allt på en gång utan behov av extra drivrutiner. Allt bara fungerar från första början!

Som en liten summering så vill jag säga att hur "enkelt" Linux är beror i princip på om man har turen att ha en hårdvara som är mainstream och vanlig eller om man har otur och har någon obskyr hårdvara som är ovanlig. Har man hårdvara som inte är så vedertagen så kommer man få ett rent helsike med Linux, vill jag lova.

Av Big_PHat
Citat:

Ursprungligen inskrivet av samulen
Antagligen båda, eftersom att det inte nämndes att den var exklusiv till 360.

"Every game you see from now on will be 360 exclusive" - Det tycker jag talar sitt tydliga språk.

Av Big_PHat
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LennyV
Grejen är ju dock att du läser och skriver nästan aldrig så stora filer att det gör någon verklig skillnad. Antagande: vi säger att en OCZ Vertex 30GB (som mig veterligen inte har lika många flash-bussar som de större modellerna) pallar 100MB/s skrivning på stora filer.

Om du raid0ar 3 diskar får du i bästa fall 300MB/s; du skriver 1GB på knappt 4 sekunder. Ganska snabbt! Men hur ofta bollar du runt GB-stora filer? De relativt få gånger du gör det, kan du helt enkelt inte bara låta kopieringen puttra på sålänge och typ surfa lite internet eller nått under tiden? Det kommer i vilket fall som helst att gå ganska fort, då alla moderna flashdiskar matchar eller överstiger mekaniska 3.5"-diskars bästa prestandasiffror, och mekaniska diskar når sällan topprestanda här då OS och applikationer tenderar att hamna längst ut på disken, på de snabbaste sektorerna. Sen finns det ju fragmentering också, osv...

En "fullstor" Vertex, 60GB och uppåt, har större cacheminne och max antal flashkanaler och skriver därför snabbare redan från början. Förefaller listigare för mig att heltenkelt ta den vägen istället till bättre prestanda.

Förvisso inte, men det är inte heller alla som ens känner till att raid0 gör ditt lagringsmedia (mycket) osäkrare. Detta brukar sällan nämnas, och i stort sett aldrig av själva tillverkarna av raid0-kapabel hårdvara... (Utom i finstil eventuellt.)

Du har rätt, jag tänkte inte på att vi just nu pratade om SSD-diskar. Vitsen med SSD-diskar är ju snabb accesstid för små filer, så jag är ute på hal is när jag snackar RAID0 här. Jag satt bara och reflekterade över min egen situation här med mekaniska diskar.

Av Big_PHat
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LennyV
Seriös fråga: varför raid0:a tre diskar? Köp en större disk, raid0 ger i stort sett bara "luftsiffror" i prestandaökning. De reella resultaten är mycket blygsammare, samtidigt som din felprocent ökar 300% med tre diskar...

Du har rätt i att man inte får "optimala" siffror i verkligheten. Men jag är inte beredd att säga att det är "luftsiffror", för visst får man en verklig och märkbar prestandaökning vid läsning/skrivning av stora filer.

Sedan så är det inte prio för allas del att det ska vara säkert. Jag har själv kört mycket RAID0 och fått en krasch, men jag tycker inte att det är hela världen, då jag inte sparar något som är livsviktigt på mina diskar, utan för det mesta saker som jag kan få tag på igen om det är så. Så driftsäkerhet ligger inte som högsta prioritet för alla, även om det gör det för de flesta.

Av Big_PHat

Jag använder det som anders.149 länkade till i Windows XP 64-bit och det funkar bra. Jag har då EXT3 på mina Linuxdiskar, inte EXT4. Misstänker att EXT4 inte funkar med fs-drivers.

Av Big_PHat
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sjögren_85
Ett abrupt slut på banan... bara sådär... poff! DET är spänning det!

Rollercoaster Tycoon "Sadistic Edition" är spelet för mig

Haha! Du menar som att rälsen plötsligt tar slut när man är på väg snabbt emot en bergvägg? Nackdelen med den lösningen är att det bara åker folk en gång med banan

Av Big_PHat

Viktigt att tänka på när man sätter sig ner med Linux första gången är att det inte är Windows längre. Linux har en helt annan filosofi än Windows och fungerar inte alls på samma sätt. Rent objektivt tror jag inte att Linux är "svårare" än Windows, man är helt enkelt inte van bara.

Så ge inte upp med Linuxandet, utan stå på dig och testa och lär dig så kommer du att gilla det sen.

Av Big_PHat

Om servern bara har Linux så kan du köra dmcrypt istället för truecrypt. Jag har själv inte testat dmcrypt, men jag vet att det ska fungera tillfredsställande (kompis som har det på sin server).

Av Big_PHat
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thallid
Dag 3 på min quest!

Tackar för tipsen! I går fick jag inte gjort någonting, blev supa under natten och arbete i dag på dagen så... men nu i kväll har jag pillat lite!

Lyckades nästan få igång proftpd som jag vill ha det, men jag kunde inte ladda upp några filer. Kunde ansluta och jailade mig till "/home/test" (skapade bara mappen på måfå, vet inte vad man brukar ha saker), men jag kunde inte ladda upp något.

Fick detta i FileZilla:

Kommando: STOR bajs.htm
Svar: 550 bajs.htm: Permission denied
Fel: Kritiskt fel

Jag hade hört om chmod så jag googlade lite och kom fram till att chmod 666 /home/test skulle göra min map skriv- och läsbar för alla, inklusive min ftp-användare oeke. Tyvärr kunde jag inte längre logga in på servern med ftp-klienten efter detta. Får bara login incorrect. Jag kan fortfarande logga in direkt på servern på användarkontot. Lite märkligt tycker jag, det jag gjorde borde väl inte påverka?

Edit: Fixade det nu genom att chmod 777 test i stället. Förstår inte varför det fungerar, men det gör det.

Det kan jag svara på.
chmod-kommandot följs av 3 stycken siffror, som du kanske har märkt. Jag ska tala om vad dessa gör:
Om du listar allt i en katalog med ls -l så märker du att längst till vänster finns lite kolumner. Det står massvis med dravel där, som drwxr--r--
Det första 'd' säger att det är en directory. Sedan följer "ägarens" rättigheter (3 tecken), "gruppens" rättigheter (3 tecken) och "övrigas" rättigheter (även detta 3 tecken).
Vad detta betyder är att i ovan nämnda fall så har ägaren Read, Write och eXecute-rättigheter. Gruppen och övriga har bara läsrättigheter dock.

Nu till en speciell sak som har med kataloger att göra. Man kan fråga sig varför man vill ha execute-flagga på en katalog. Kan man "köra" en katalog? Njae, men man kan stå i den. Så om man inte har X-flaggan satt så kan man inte cd:a in i katalogen.

Nu, för att binda ihop det hela med det första jag nämnde om chmod.
När man kör kommandot chmod med tre siffror, säg chmod 754 så sätter man rättigheter. Det funkar som så att varje siffra motsvarar en rättighet. Alltså första siffran för ägaren, andra för gruppen och den tredje för övriga. Varje siffra är en summa av satta rättigheter. Read är värd 4, Write är värd 2 och execcute är värt 1.

För att då sätta rättigheterna så som i exemplet ovan så skriver man alltså: chmod 744 [fil/katalog].

Hoppas att det klarnat för dig lite. Och ge inte upp med Linuxandet! Jag har själv suttit i samma sits som du och det är frustrerande som attan i början (och det är det i kanske 1 månad eller något sådant). Men för varje gång man tvingar sig att i boot-loadern välja Linux istället för Windows så blir livet lite lättare. Mycket frustration kommer att vara naturligt, men snart kommer du se vad som är så häftigt med Linux i förhållande till Windows. Man måste bara härda ut en stund!

Edit: Så det du har gjort med din FTP-katalog är att ge alla användare rättigheter till att göra precis allt med alla filer i katalogen, iom chmod 777. Vill du bara att de ska få läsa och vara i katalogen så gäller chmod 755 (du är ägaren, du har rätt att skriva).

Av Big_PHat
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bloppo11
det kommer inte att funka hur du än gör de har koder och sådant till kontrollerna.

Vad menar du? Att de skulle kryptera knapptryckningarna? Det låter väldigt långsökt om du frågar mig. Är det där nåt du bara tror eller har du gjort nån vidare efterforsning? Det låter intressant.

Av Big_PHat

Sån här köpte vi till familjen att ha på sommarstället -89

http://www.privateline.com/PCS/images/smallolivia.jpg

Den kostade då över 20 000kr. Helt värdelöst köp enligt mig.

Av Big_PHat

Kass sida ... jag hade bara odefinierade grejer i min dator, tydligen.

Av Big_PHat

Problemet med spel som går långsamt på en PAL-maskin i SNES är i princip total. De enda spel som jag vet kör i rätt hastighet är Super Metroid, Mario All-stars och några SuperFX-spel. Annars är alla spel bara nersölade i förhållande till om man skulle kört dem på en amerikansk maskin.

Jag har själv lött om min maskin och moddat den så att den är dels regionsfri och att man kan köra spelen i 50 eller 60 Hz, vilket då löser problemet med slöa spel. Dessutom är det rätt trevligt att kunna sakta ner spelet lite när man stöter på en svår boss.

Och som Bi99uy sa; Super Mario RPG måste man modda för att få att funka på en PAL-maskin över huvudtaget. Men det är inte så svårt egentligen, bara ett ben som måste bindas till +5V.